Potrivit ultimului sondaj CSCI, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obtine 39% din voturi, in timp ce noul PNL (PNL+PDL) ar fi votat de 38% dintre romani.

intentie de vot_octombrie

Intentie de vot partide

La o distanta considerabila, dar aproape de pragul electoral si relativ la egalitate se afla UNPR si ALDE (PLR+PC), fiecare cu 4% (pe zona guvernarii). Din zona Opozitiei, Partidul M10 al Monicai Macovei si PMP ar obtine tot 4% din voturi, iar UDMR doar 3%. Din zona antistem, PRU ramane constant cu 3%.

evolutie intentie de vot partide

Satisfactie nivel de trai

Numarul romanilor care considera ca Guvernarea Ponta a imbunatatit economia (41%) este aproape dublu fata de cei care cred ca in ultimii trei ani starea economiei s-a inrautatit (22%).

satisfactie nivel de trai_oct

53% dintre romani sunt multumiti si foarte multumiti de felul in care traiesc, fata de 47% nemultumiti. Majoritatea romanilor sunt optimisti cu privire la viitor.

asteptari oct

Incredere personalitati

Ierarhia ramane constanta – presedintele si premierul raman in topul increderii. Chiar daca este in scadere, Iohannis ramane pe prima pozitie in top, cu 52%, in timp ce Victor Ponta creste cu un procent si se bucura de 36% incredere. Liderii stangii sunt, inca, peste liderii dreptei, la capitolul incredere – George Maior (37%) si Corina Cretu (30%) – nume cu potential important pentru viitor.

Liderii politici se pozitioneaza ceva mai jos in clasament – Gabriel Oprea (30%), Liviu Dragnea – 27%, Alina Gorghiu (18%), Vasile Blaga (14%).

infografic incredere personalitati_ok

Scala distantei sociale

distanta sociala

In contextul crizei refugiatilor, intoleranta romanilor fata de musulmani creste la 40%. Potrivit sondajelor CSCI, in anul 2012 aceasta inregistra doar 32% (vezi sondajul AICI, pagina 27). Rugati sa-i aleaga din lista pe aceia pe care nu i-ar dori ca vecini, cei mai multi romani au indicat persoanele dependente de droguri (84%) si fostii puscariasi (64%).

Metodologie si esantion:

  • Populatia adulta, neinstitutionalizata folosind metoda CATI. Intrebari legate de subiecte actuale.
  • Esantion 1082 interviuri.
  • Esantion multistadial cluster, cu selectia probabilistica a persoanelor.
  • Esantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2009 si recensamantul populatiei 2002. Eroare tolerata 3.1%, la un nivel de probabilitate de 95%.
  • National
  • 8-15 octombrie 2015

infopolitic