INFOGRAFIC FINAL - simulare Infopolitic - martie - alegeri europene 2014

Conform unei simulari a Infopolitic, in care au fost analizate rezultatele sondajelor din unele state europene din Martie 2014, grupul S&D (208 mandate), respectiv PPE (198 mandate) sunt aproape la egalitate in sondajele de opinie, cu un mic avans pentru socialisti (+ 10 mandate).

Parlamentul European va mai cuprinde 70 de europarlamentari apartinand grupului ALDE, respectiv 275 de eurodeputati apartinand unor alte grupuri, ponderea ridicata a acestora fiind explicata de numarul mare de alesi apartinand unor grupuri extremiste care vor intra pentru prima data in legislativul european.

Nici una dintre cele doua mari familii politice, S&D si PPE, nu va putea conduce singura in viitorul Parlament European, din cauza ascensiunii grupurilor extremiste, care vor impinge familiile politice traditionale spre formarea unor „mari coalitii”.

CONCLUZIE INFOPOLITIC:

  • Alegerile europene, asa cum arata sondajele de la inceputul acestui an, arata o situatie foarte echilibrata la nivelul UE.
  • Socialistii au egalat popularii in scor si ar putea, in premiera dupa mult timp, sa castige o majoritate relativa in Parlamentul European.
  • Ca urmare a cresterii ponderii extremistilor din majoritatea statelor UE, socialistii si popularii s-ar putea vedea nevoiti sa colaboreze intr-o „mare coalitie” de tip german, pentru asigurarea unei majoritati functionale in Parlamentul European.
  • Lunile urmatoare ar putea consemna atat o continuare a cresterii ponderii extremistilor, cat si o detasare usoara a socialistilor de populari in sondajele de opinie. 

Intreaga analiza poate fi accesata aici.


Administratorul