PSD a prezentat ieri prima motiune de cenzura din actuala legislatura, document care are putine sanse de a fi adoptat de Parlament. Averea remarca faptul ca fostii guvernanti au fost nevoiti, pentru a avea toate semnaturile cerute de lege, sa pactizeze cu Vadim Tudor, in timp ce Adevarul a observat plictiseala care i-a apucat pe demnitari in timpul sedintei in plen. (ştire apărută în majoritarea mass-media)

Depunerea moţiunii de cenzură de către PSD nu reprezintă o mare ameninţare politică sau de imagine pentru guvern. Modul în care liderii PSD au susţinut, la televiziuni şi în luări publice de poziţie, propriul punct de vedere arată că nu există argumente suplimentare faţă de cele care au fost de fiecare dată invocate, de-a lungul timpului, în legătură cu această procedură parlamentară. De fiecare dată s-a spus că este o încercare a guvernului de a trece peste parlament (ceea ce, într-o oarecare măsură, şi este). Şi acum, în afara acestui argument, care este pur formal, nu există elemente spectaculoase care să atragă atenţia.

Pericolul cel mai mare în legătură cu această moţiune de cenzură nu ţine de efectele sale politice, ci de efectele de imagine. Pentru că se poate ajunge la impunerea ideii că actualul guvern nu reuşeşte să îşi impună pe căi fireşti propriile proiecte de legi (majoritatea proiectelor importante trecând până acum prin ordonanţă de urgenţă).

Discuţia despre fondul pachetelor de legi este, surprinzător, în plan secund. Acest fapt ajută guvernul, care poate insista pe această tematică şi pe ideea de reformă pe care o implică noile prevederi normative.

În ce priveşte comentariile referitoare la posibila defectare a unor parlamentari PD, care ar putea vota pentru moţiunea de cenzură, trebuie spus că acesta este un zvon lansat de PSD pentru a menţine atenţia asupra unui demers care pare din start sortit eşecului. E normal ca PSD să încerce să transforme această moţiune într-o acţiune foarte importantă, dar trebuie ţinut cont de relaţiile existente în coaliţie. În acelaşi timp, foarte mulţi dintre parlamentarii PSD nu au curaj să participe la un proces care ar putea duce la alegeri anticipate. Prin urmare, cu cât cresc zvonurile despre voturile pro-moţiune, cu atât cresc de fapt şansele ca moţiunea să fie respinsă.


Administratorul