În perioada următoare, se anticipează lansarea mai multor zvonuri legate de ce se va întâmpla în luna iunie, cu ocazia congresului PD, moment în care va fi ales succesorul lui Traian Băsescu.

Miza alegerilor din PD este foarte importantă, deoarece câştigătorul va avea un rol esenţial în „distribuţia” puterii în partid. Şi este vorba de resurse importante (atât cele legate de guvernare, cât şi cele legate de eventuale alegeri anticipate).

Variantele luate în calcul până acum par a împărţi PD în zone geografice: Ardealul, care îl sprijină pe Emil Boc şi Sudul, care l-ar sprijini pe Adriean Videanu. Una din constantele actualei dispute este aceea a evitării impresiei de conflict deschis în interior, caz în care s-ar putea apela la o variantă de compromis, de tipul Vasile Blaga.

Interesant este că deja se interpretează fiecare intervenţie a preşedinţiei prin prisma acestei competiţii interne. Astfel, numirea lui Seculici în guvern a părut a fi o mişcare prin care preşedintele l-a sprijinit pe Emil Boc. Pe de altă parte însă, preşedintele Băsescu ştie foarte bine că nu trebuie să permită colegilor din partid să îi urmeze stilul politic în ceea ce priveşte acumularea de sprijin politic.

Astfel, Băsescu s-a impus până acum prin gesturi succesive de forţă, care conduceau la acumulări în trepte de putere politică. Un astfel de scenariu, aplicat acum, ar fi făcut ca Videanu, după ce a ajuns primar, să forţeze numirea unui alt reprezentant al aripii sale în funcţia părăsită (deoarece aşa a fost negocierea inţială). Aceasta ar fi făcut ca Videanu să îşi consolideze puterea internă, în detrimentul celorlalte aripi.

Acest model de comportament sugerează că, pentru liniştea sa, Băsescu nu va miza pe niciuna din aripile care se consacră acum, şi ar putea sprijini mai degrabă o formulă de compromis (care să îi permită să aibă în continuare un control important asupra acestui partid). E nevoie de o astfel de evoluţie, mai ales dacă Băsescu mizează în continuare pe ideea anticipatelor.

Persoane de interes:    Adriean Videanu    Traian Basescu    Vasile Blaga   

Administratorul