Fostul presedinte Ion Iliescu le-a dat ieri o adevarata de lectie de discurs electoral in afara campaniei mai neexeperimentatilor sai colegi din conducerea PSD. Iliescu si-a inceput discursul de campanie pe care a refuzat cu obstinatie sa-l ia ca atare, vorbind despre inundatii. In calitatea sa de fost sef al statului, Iliescu a tinut sa arate ca este „ingrijorat si preocupat” de „situatia dramatica” in care se gaseste Romania, ca urmare a gravelor fenomene meteorologice din ultimele luni. Le-a transmis compasiunea celor afectati de calamitati si a facut apel la solidaritate pentru ajutorarea celor ramasi „fara un acoperis deasupra capului.

Ieşirea publică a lui Ion Iliescu a fost una de efect, dovadă şi mediatizarea puternică de care s-a bucurat. Fostul preşedinte a lansat un atac eficient împotriva lui Traian Băsescu, mai ales în condiţiile în care toate televiziunile au insistat în special asupra catastrofelor provocate de inundaţii (marele avantaj al lui Iliescu este că ştie să se plieze pe agenda publică reală).

Semnalul lui Ion Iliescu i-a întărit poziţia în partid şi, în acelaşi timp, a adus în atenţie o vulnerabilitate importantă a lui Traian Băsescu: faptul că preşedintele nu s-a implicat în nici una din situaţiile cu caracter social excepţional care au afectat România.

De altfel, este inexplicabil cum în apariţia de ieri, preşedintele în funcţie nu a spus un cuvânt despre calamităţile provocate de inundaţii.

Decalajul dintre priorităţile preşedintelui şi agenda populaţiei ar putea fi un factor decisiv de decredibilizare a lui Băsescu. Acest lucru este foarte surprinzător având în vedere că Traian Băsescu s-a consacrat drept un politician care intuieşte bine agenda populaţiei şi care se corelează cu ea prin acţiunile sale politice.

Este posibilă o revenire a lui Băsescu pe acest subiect. În acelaşi timp, tema este o şansă de recredibilizare publică a lui Tăriceanu.

Condiţia este ca preşedintele şi premierul să declanşeze o campanie masivă ajutorare a zonelor sinistrate, inclusiv prin implicarea lor energică şi personală (a se vedea videoconferinţa de astăzi).

Persoane de interes:    Ion Iliescu    Traian Basescu   

Administratorul