Daca ati fi citit stirile de pe fluxurile agentiilor de stiri, ieri, ati fi crezut ca Romania este sub asediu si ca statul de drept este pulverizat. Panica, soc si groaza – scapa violatorii si coruptii, parlamentarii isi refac super-imunitati, cine are dosare scapa, incep cianurile sa curga pe scari samd…

Le trecem in revista pe rand, pentru a vedea cat de departe s-a ajuns cu manipularea si cat de falsa e imaginea conturata, de fapt. Un avertisment pentru talibani – daca vreti doar sa strigati ca pica drobul de sare, analiza de aici nu va este de nici un folos. Textul de fata este dedicat celor care vor sa treaca peste titluri tabloide si urlete de groaza.

Sigur ca nu ii creditez pe parlamentari cu buna-credinta, sigur ca toti incearca sa isi scape pielea si sa se protejeze. O fac parlamentarii in plen, o face presedintele care se ascunde in spatele imunitatii sale, o fac pana la urma si cetatenii obisnuiti, nu mai vorbesc de companii private si chiar voci din societatea civila. Dar nu despre asta e vorba aici…

Inainte de orice, insa, o observatie: una din adevaratele probleme ale zilei de ieri este data de comportamentul absolut panicard al alesilor, al celor care ar fi trebuit sa stie ce e adevarat si ce nu, ce voteaza si ce nu. Foarte multi parlamentari, ieri, s-au speriat de propria umbra si au preferat sa fuga din Parlament in loc sa stea calmi, sa citeasca ce au in fata si sa decida cu mintea proprie. Si nu vorbim doar de parlamentarii noi, la primul mandat, usor influentabili, ci si de lideri cu greutate, oameni cu experienta, care ar trebui sa stie mai bine. Daca ar fi existat ceva mai multa ratiune si responsabilitate, o parte din agitatia zilei de ieri ar fi fost usor stinsa.

Cateva raspunsuri la intrebarile zilei de ieri:

 

– Legea amnistiei: scapa sau nu coruptii? Raspuns simplu – categoric, nu! Inca de la inceput, si cu atat mai mult dupa interventia premierului, cele 4 infractiuni legate de coruptie (luare de mita, dare de mita, trafic de influenta si primire de foloase necuvenite) nu fac parte din cele care pot fi amnistiate. Altfel spus, nu ies coruptii din inchisori, asa ca panica se poate opri. Nu pleaca, evident, nici violatorii, criminalii, talharii sau autorii de infractiuni grave. Ar putea pleca, daca parlamentarii au suficient curaj sa repuna legea pe ordinea de zi, cca 10 mii de condamnati, nerecidivisti, cu pedepse mici, pentru a mai decongestiona un sistem si asa supra-aglomerat. Amnistia este o practica civilizata intr-o tara democratica, si are exact acest scop. Sigur ca, daca urla talibanii, ratiunea este intunecata si parlamentarii tremura. Cum au tremurat si ieri.

– Legea minelor: incepe sau nu Rosia Montana? Nu incepe, dar nu a fost vorba despre Rosia. A fost vorba despre intreaga industrie miniera, pusa in pericol de panica zilei de ieri. Exista cateva consecinte nediscutate ale votului de ieri – cateva sute de oameni vor pleca, de sarbatori, acasa, si nu vor mai reveni la locurile lor de munca reale (nu ipotetice); de asemenea, redeventele raman mici, nu vor fi marite, asa cum se intentiona prin aceasta lege; in fine, rolul de control al statului ramane inca unul limitat, desi ar fi fost o sansa de imbunatatire. Aparent, castiga protestatarii de la Rosia. In realitate, castiga cei care vor sa exploateze resurse fara sa plateasca prea mult si pierde statul roman.

– Codul Penal: sunt sau nu sunt presedintele si parlamentarii functionari publici? Filosofic, lucreaza in serviciul public, dar nu sunt si nu pot fi functionari publici. Modificarile de ieri sunt decente, si nimeni nu are de ce sa se ingrijoreze – DNA si ANI pot si in continuare sa ii verifice pe parlamentari pentru orice. Nimeni n-a scos infractiunile si pedepsele din Codul Penal. Daca parlamentarii si presedintele ar fi functionari publici, ei n-ar putea fi schimbati prin alegeri. Sigur, nimanui nu-i pasa de astfel de detalii. Suna mai bine discursul despre cum si-au facut parlamentarii noi imunitati. Si cine striga cel mai tare? Chiar Presedintele, cel care beneficiaza de cea mai puternica imunitate din Romania, si care nu raspunde pentru nici o acuzatie de aproape 10 ani! Revenind la imunitati – sunt convins ca Guvernul si Presedintele se vor asigura ca parlamentarii pot fi oricand anchetati de ANI si DNA, in ciuda isteriei comentatorilor, iar totul se va calma in cateva zile.

– A fost pus ieri statul de drept in pericol? Categoric, nu! Deciziile s-au discutat conform procedurilor legale; ieri, asa cum vedeti si mai sus, s-a votat o lege, una s-a amanat si alta s-a respins. Aduc aceste legi atingere statului de drept? Nu prea au cum – independenta justitiei ramane in picioare, coruptia este in continuare incriminata, coruptii raman in inchisoare, nimeni nu intervine, de fapt, peste alte institutii (nu ca nu si-ar dori). Singurul care aduce atingere stabilitatii institutiilor in Romania este cucul care canta zilnic la ora 18:30, si care continua sa se amestece in treaba altor institutii. Blocarea promulgarii bugetului este, din acest punct de vedere, adevarata “lovitura” de stat, facuta cu scopuri cinice si cu efecte dramatice la nivel economic si social. Sigur, insa, panicarzii portocalii nu au suficient discernamant pentru a accepta acest lucru. E mai simplu sa urli pe net, faci mai multa audienta asa…

 

Efectul zilei “negre” de ieri, asa cum e numita astazi de diversi analisti: s-a discutat din nou prea putin despre comisia parlamentara adoptata (cand?) tot ieri, menita sa evalueze daca s-a incalcat legea in afacerea Nana (cea in care fiica presedintelui si-a cumparat sute de hectare cu milionul primit intempestiv de la CEC). Dupa pasul facut de Guvern luni (care a acceptat, in ceea ce priveste acciza, ca cel mai destept cedeaza), prin care parea ca se castiga liniste si echilibru la varful politicii romanesti, era nevoie de altceva pentru ca tema comisiei sa nu fie una vizibila pe agenda media.

De data asta, complicii cucului si ai demagogiei portocalii au fost chiar parlamentarii panicati, care au contribuit prin comportamentul lor haotic de ieri la imaginea unei furtuni intr-un pahar cu apa.


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro