Cateva concluzii despre miturile din aceste zile, in lumina celor mai noi date sociologice de pe piata (sondajul CSCI – masurat chiar zilele trecute)

1. Principalii vinovati pentru tragedie, in perceptia majoritatii romanilor, sunt patronii clubului si autoritatile locale.

 

Primii, pentru ca nu au respectat normele de siguranta. Cei din urma, pentru ca au dat autorizatie fara sa verifice la fata locului. Aproape trei sferturi dintre romani adopta aceasta explicatie. Ca dezbaterea publica a trecut foarte repede peste aceste doua elemente cheie (lacomia unor patroni si, in acelasi timp, incompetenta unor functionari) este deja alta discutie.

vinovati

2. Romanii au apreciat aproape unanim ca fiind buna mobilizarea spitalelor, a cetatenilor, a ambulantei si a pompierilor.

 

Ca foarte bune, si interventiile procurorilor si ale guvernului (primii – pentru anchete, cei din urma – pentru sustinerea financiara a institutiilor implicate). Foarte putin apreciate autoritatile locale, cumva previzibil. Sintetic, asta inseamna o apreciere favorabila pentru institutiile statului (spitale, ambulante, pompieri, chiar procurori), alaturi de solidaritatea cetatenilor.

Interventie

3. Ca solutii, romanii cred in intarirea statului, si nu in scaderea rolului sau

 

Raportul este de peste 2 la 1. Discursul neo-liberal al statului minimal exista, este puternic, dar este minoritar. El este mai puternic in Bucuresti si in zona tinerilor (elevi, studenti, fara studii superioare) – dar ramane minoritar la nivelul tarii. Ambele curente sunt legitime, ambele au sustinere. De notat ca, desi in “strada” discursul prevalent este anti-stat si pentru preluarea de catre societatea civila a unor atributii de control – in societate, sentimentul nu este impartasit. Chiar dimpotriva. Nu este prima data cand o minoritate activa ia fata unei majoritati tacute, insa cifrele trebuie notate.

Solutii

4. Efectul asupra politicienilor cunoscuti nu este unul foarte mare

 

Singura concluzie certa, diferita fata de lunile trecute: Klaus Iohannis este sustinut de unul din doi romani, ceea ce il aduce la cifrele de dinainte de alegerile prezidentiale de anul trecut. Este posibil ca, daca gestioneaza bine actuala situatie, sa poata reveni pe un trend crescator. In acelasi timp, fostul premier Victor Ponta este pe locul doi in sondaje, la cifre neasteptat de bune pentru un politician atat de atacat (39% incredere). Nu exista lideri de partide care sa treaca peste nivelul de 30% incredere, cu exceptia lui Calin Popescu Tariceanu.

Incredere personlitati

5. In ce priveste votul politic, PSD si PNL sunt relativ la egalitate, cu scoruri sub 40%

PSD este pe primul loc, insa cedarea guvernarii (asumata de catre Liviu Dragnea) ar putea insemna o eroziune in viitorul apropiat. Dintre partidele anti-sistem, singurele care se vad sunt M10 al Monicai Macovei si PRU al lui Bogdan Diaconu – ambele, cu cifre in zona pragului electoral. De notat ca PMP-ul, odata cu preluarea conducerii de catre Traian Basescu, revine pe un trend ascendent. Cu siguranta, clasamentul se poate si se va modifica, odata cu aparitia de noi formatiuni politice, emanate din activismul civic din aceasta perioada.

Intentie vot

O ultima concluzie, demna a fi mentionata: guvernarea Ponta pleaca de pe plus, cu o perceptie pozitiva in ceea ce priveste rezultatele sale economice. 48% dintre romani considera ca in Guvernarea Ponta starea economiei s-a imbunatatit (cifra in crestere fata de lunile trecute), de peste doua ori mai mult decat cei care cred contrariul. Romanii au o perceptie pozitiva despre guvernare, foarte probabil evaluand rezultatele concrete ale acesteia (si mai putin disputele de imagine sau politice): cresterea veniturilor (transpusa si in cresterea consumului), scaderea preturilor (in special la alimente si medicamente), scaderea taxelor (si pentru populatie si pentru firme).

Datele prezentate fac parte dintr-o cercetare realizata de CSCI, in perioada 2-4 noiembrie 2015, adica exact in zilele in care au izbucnit protestele de strada, care au dus la depunerea mandatului de premier de catre Victor Ponta. Masuratorile vor fi reluate si in viitor, pentru a vedea in ce proportie emotia din prezent se mentine si va afecta perceptia generala a cetatenilor.


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro