Presedintele Traian Basescu urmeaza sa se intalneasca, cel mai probabil la mijlocul acestei saptamani, cu premierul Calin Popescu Tariceanu, pentru a lamuri problema alegerilor anticipate. Se pare ca Basescu va abandona ideea anticipatelor, avand in vedere opozitia primului- ministru. De altfel, presedintele Romaniei a spus ca opinia sa este „ferma, dar nu inflexibila”. Seful statului i-ar putea atrage doar atentia acestuia asupra faptului ca guverneaza cu ajutorul unei majoritati foarte fragile si instabile.

Declaraţia lui Băsescu în privinţa anticipatelor “opinia mea este fermă, dar nu inflexibilă” reprezintă practic primul pas înapoi făcut de preşedinte pe acest subiect. Ea poate însemna fie un semn al acceptării negocierilor în interiorul coaliţiei, fie chiar o dovadă a cedării în faţa lui Călin Popescu Tăriceanu şi în faţa PNL).

Declaraţia transformă întâlnirea dintre preşedinte şi prim-ministru dedicată problemei anticipatelor într-o formalitate, deoarece pare a exista deja un consens asupra neorganizării anticipatelor în acest moment.

Definirea momentului este extrem de importantă, mai ales în actualul context al răpirii jurnaliştilor din Irak. O altă semnificaţie a declaraţiei lui Băsescu este aceea că se va aştepta deznodământul crizei pentru a se vedea dacă anticipatele mai sunt sau nu oportune (pentru că doar în varianta în care criza se va finaliza fericit autorităţile mai pot spera pe câştigarea unui scor pozitiv pentru Alianţă).

Semnificaţia cedării din acest moment a lui Băsescu este dublă:

–         Pe de o parte, preşedintele a înţeles că anticipatele nu pot fi declanşate fără sprijinul unei majorităţi parlamentare. Cum pe acest subiect nu există o asemenea majoritate (PSD, PRM, PUR, UDMR şi chiar PNL nu sunt de acord cu anticipatele), Băsescu a preferat să nu mai insiste pe o bătălie pe care oricum o pierdea.

–         Pe de altă parte, cedarea preşedintelui presupune deschiderea unei linii de negociere: Băsescu renunţă la o temă foarte importantă pentru el, cu care s-a asociat personal, dar în schimb se aşteaptă de la Tăriceanu şi de la liberali la o concesie.

O posibilă concesie ar putea fi numirea lui Sorin Frunzăverde în funcţia de ministru al Apărării în locul liberalului Athanasiu, subiect tot mai vehiculat în mediile politice.

Această numire ar fi chiar interesantă, deoarece ar da semnalul renunţării totale la moralitatea susţinută puternic în alegeri, pe baza căreia nu se va aduce în guvern nici un nume care a participat la guvernările CDR (cu excepţia premierului).

Persoane de interes:    Călin Popescu Tăriceanu    Traian Basescu   

Administratorul