Echipa Infopolitic prezinta cei mai importati candidati la alegerile locale conform cifrelor brute ale sprijinului de care se bucura pe Facebook. Cifrele sunt interesante pentru a vedea de unde se pleaca in lupta electorala din 2016, la nivelul Capitalei si municipiilor resedinte de judet.

Consideram ca utilitatea publica a analizei este una ridicata, in conditiile in care influenta Facebook in randul alegatorilor din Romania poate fi observata din ce in ce mai clar cu fiecare ciclu electoral. Astfel, poate fi luata in calcul posibilitatea ca, pe plan local, numarul de abonati de pe Facebook sa influenteze sansele vizibilitatea si implicit sansele candidatilor de a castiga alegerile. Mai ales in conditiile in care din totalul utilizatorilor de Facebook din Romania (8,4 milioane de conturi), 7.611.370 (90,61%) si-au setat orasul de resedinta (conform Facebrands).

Astfel, datele nu au relevanta sociologica foarte mare, in conditiile in care ele pot fi interpretate variat si nu exista un control puternic asupra variabilelor care diferentiaza sustinerea pe Facebook si sustinerea la urne a candidatilor sau gradul de participare la vot. Datele sunt insa interesante si relevante pentru a ne face o idee asupra importantei in crestere a retelelor sociale in comunicarea politica din Romania si gradul de modernizare al clasei politice din punct de vedere al canalelor moderne de comunicare.

Va reflecta Topul Facebook si Topul castigatorilor la alegerile locale? Ramane de vazut, insa este un foarte bun punct de plecare pentru cei care vor sa faca analize!

Studiul a fost realizat de o echipa de studenti aflati in practica la Fundatia Multimedia, coordonati de expertul social-media Vlad Ciobanu. Mai multe detalii despre metodologie, la finalul materialului.

PRINCIPALELE CONCLUZII ALE STUDIULUI

1.     Topul national este dominat de Gabriela Firea, care are de departe cei mai multi sustinatori pe contul sau de Facebook. Surpriza de pe locul 2 este candidatul PRU, Bogdan Diaconu;

2.     Dintre candidatii independenti sau din partide mici, cei mai bine plasati sunt Nicusor Dan, Eugen Tomac. Ar fi figurat si Cristian Popescu Piedone, daca ar fi ramas candidat;

3.     Exista o dominatie clara a candidatilor din Bucuresti (10 dintre candidatii din topul national 10.000+ si 7 din primii 10 candideaza la PMB sau la primariile de Sectoare);

4.     Cei mai bine plasati candidati din provincie au semnificativ mai putini sustinatori pe Facebook decat candidatii din Capitala;

5.     Exista sub 30 de candidati, la nivel national, care au conturi de peste 10.000 de sustinatori;

6.     Doar 5 candidati au conturi cu peste 50.000 de sustinatori;

7.     In topul candidatilor la nivel national (+10.000) exista doar doua femei – Gabriela Firea si Lia Olguta Vasilescu (ambele PSD);

8.     PSD si PNL sunt singurele organizatii politice la care toti candidatii din TOP 5 pe partide depasesc borna de 10.000 de aprecieri;

9.     In cazul celor doua partide mari exista diferente majore intre popularitatea candidatilor fruntasi si a celor de pe locurile doi;

10.   M10, UNPR si PSRO sunt partidele ai caror cei mai populari candidati pe Facebook nu ating, individual, borna de 10.000 de aprecieri;

11.   Cei mai importanti candidati ai ALDE, M10, UDMR, UNPR si PSRO nu sunt din Bucuresti;

12.   In cursa pentru primariile de Sectoare domina candidati independenti sau ai unor partide mici. PNL nu are nici un candidat in topul pe Sectoare, PSD are doar unul;

13.   TOP 10 al oraselor, in functie de candidatul cel mai bine plasat pe Facebook din fiecare oras, contine surprize mari! Clasamentul incepe cu Bucuresti, dar continua cu orase precum Baia Mare, Oradea, Botosani, Brasov, Satu Mare si Sfantu Gheorghe;

14.   Orase importante, precum Iasi, Brasov, Ploiesti, nu au candidati care sa se regaseasca in prima parte a topului national;

15.   PSD are cei mai „sustinuti” candidati in online din Bucuresti si fostul Regat, dar spre minim din Ardeal. PNL, pe de alta parte, are candidati sprijiniti de publicul din online din Vestul tarii si Bucuresti, spre minim din Moldova.

CAT CONTEAZA ONLINE-UL IN ROMANIA

Conform datelor CSCI, ponderea consumatorilor online din Romania este in crestere, chiar daca este inca minoritara – 35% dintre romani isi extrag informatiile cotidiene din online.

Consum media

Datele, masurate pe sondaje CSCI din ultimele luni, sunt relativ consistente si arata ca in continuare televiziunea conteaza, ca pondere, mai mult in informarea populatiei cu drept de vot decat zona online. Insa, dupa cum stim, zona online are o dinamica mai puternica in formarea agendei publice, acesta fiind un motiv pentru care merita analize suplimentare.

Consum media_2

TOP candidati la nivel national (+10.000 abonati)

Top candidati la nivel national

In topul national am retinut doar candidatii care au peste 10.000 de abonati la momentul masuratorii Infopolitic. Din acest motiv, am retinut doar 29 de candidati din orasele resedinta de judet. Acest aspect poate fi interesant din perspectiva unei analize referitoare la cat de mult interes acorda candidatii comunicarii online.

grafic top candidati

5 concluzii privind topul national

1.     Pe primul loc se situeaza candidata PSD din Bucuresti, Gabriela Vranceanu Firea, cu peste 400.000 de abonati declarati pe Facebook, un numar impresionant de sustinatori „colectionati” in ultimii ani, printr-o activitate media intensa, in special nepolitica. Ea domina acest top de la mare distanta, urmatorii candidati avand conturi semnificativ mai mici (locul 2 are mai putin de jumatate).

2.     Pe locurile urmatoare sunt candidati care provin din afara partidelor principale – Bogdan Diaconu, liderul Partidului Romania Unita, Nicusor Dan (candidat din partea unui partid nou) si Eugen Tomac, din partea PMP. Catalin Predoiu, reprezentantul PNL, ocupa doar locul 5 in top, cu circa 67.000 de sustinatori pe Facebook.

3.     Remarcam ca doar 5 candidati au conturi cu peste 50.000 de sustinatori, ceea ce reprezinta foarte putin, in contextul in care Romania are un numar foarte important de conturi de Facebook raportat la populatia tarii.

  • Numarul conturilor de Facebook detinute de catre utilizatorii din Romania a ajuns, in prezent, la circa 8,4 milioane, potrivit Facebrands.ro, iar gradul de penetrare al Facebook la nivelul totalului populatiei este de 41,75%. In acest context, nu putem nota decat ca publicul larg nu este interesat in mod special de candidatii care si-au depus candidatura – desi exista politicieni cu un numar important de sustinatori sau abonati la conturile proprii de Facebook, multi dintre acestia nu au ales sa candideze la alegerile locale.

4.     Notam ca, in topul candidatilor la nivel national exista doar doua femei – Gabriela Firea si Lia Olguta Vasilescu (ambele PSD).

5.     Topul arata o dominatie clara a candidatilor din Bucuresti (10 dintre candidatii din topul 10.000+), care au cei mai multi sustinatori pe Facebook dintre toti candidatii. Aceasta concluzie este cumva naturala, dat fiind impactul major al Facebook-ului in Bucuresti, comparativ cu restul tarii. Totodata, nu trebuie ignorat faptul ca unii candidati au un profil de imagine care trece de nivelul local, fiind persoane cu notorietate la nivel national.

TOP PARTIDE POLITICE

Popularitatea pe Facebook a candidatilor partidelor nu reflecta in mod obligatoriu votul politic, ci mai degraba notorietatea respectivelor personalitati. Dupa cum se poate observa in tabelele de mai jos, cel mai important candidat al PMP are un numar mult mai mare de fani decat candidatul ALDE cu cel mai mare numar de fani, desi la capitolul vot politic ALDE devanseaza PMP in majoritatea sondajelor facute publice.

Numar mare de sustinatori ai unor personalitati politice pe Facebook arata si faptul ca aceste conturi au crescut anterior anuntarii candidaturii, fiind probabil un criteriu important de selectie a personelor potrivite pentru a intra in cursa electorala. De exemplu, Gabriela Firea este o personalitate publica bine cunoscuta inainte sa isi inceapa cariera politica, Catalin Predoiu a fost ministru in mai multe guverne.

6 concluzii privind topurile partidelor

1.     In topul PSD, alaturi de Gabriela Firea se regasesc candidati precum Robert Negoita, Ovidiu Portariuc, Florentin Pandele (de curand candidat independent) si Lia-Olguta Vasilescu.

a.     PSD nu are in propriul top niciun candidat din Ardeal.

b.     Are insa trei candidati din Bucuresti-Ilfov.

c.      PSD se poate mandri cu doua femei in top 5 al popularitatii pe Facebook. De altfel, este singurul partid important care are femei in topul listei nationale.

2.     PSD si PNL sunt singurele partide la care toti candidati din Top 5 popularitate pe Facebook depasesc borna de 10.000 de aprecieri.

TOP 5 candidati din PSD

Candidati PSD

 

3.     In topul PNL, alaturi de Catalin Predoiu ii regasim pe Emil Boc, Nicolae Robu, Alexandra Nazare si Ilie Bolojan.

a.     Se regasesc candidati din orasele mari – Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara. Nu regasim in top nici un candidat din Moldova.

b.     Media sprijinului pentru candidati este similara daca nu tinem cont de fruntasi. Catalin Predoiu este cu mult in urma candidatului PSD la PMB, in privinta like-urilor pe Facebook.

c.      Emil Boc se bucura de un sprijin semnificativ pe Facebook la nivelul orasului Cluj Napoca, cu un numar de like-uri apropiat de nivelul de top al candidatilor la primariile de Sectoare din Bucuresti.

d.     Topul PNL nu contine candidati femei.

TOP 5 candidati din PNL

Candidati PNL

4.     In topul ALDE nu regasim niciun candidat din Bucuresti. Acelasi lucru este valabil pentru M10, UDMR, UNPR si PSRO – sunt partidele ale caror candidati populari pe Facebook (primii 5) sunt toti din afara Bucurestiului.

a.     Cel mai bine plasat candidat ALDE are un numar de sustinatori echivalent cu locul 3 al PNL, peste locul 4 al PSD.

TOP 5 candidati din ALDE

candidati ALDE

5.     La cele mai mari partide, PSD si PNL, exista o diferenta majora intre popularitatea primului candidat si a celui de pe locul doi. Fenomenul este vizibil si la PMP si UDMR.

a.     Eugen Tomac, candidatul PMP la primaria Sectorului 1, este mai bine ca numar de sustinatori pe Facebook decat candidatul la PMB, Robert Turcescu!

TOP 5 candidati din PMP

Candidati PMP

TOP 5 candidati din UDMR

Candidati UDMR

6.     M10, UNPR si PSRO sunt partidele ai caror cei mai populari candidati pe Facebook nu ating, individual, borna de 10.000 de aprecieri.

a.     Ca medie, candidatii PSRO sunt mai bine plasati in topul sustinatorilor pe Facebook decat ce ai M10 (care au sub 2.000 de like-uri fiecare) sau UNPR (sub 5.0TOP 5 candidati din UNPR

TOP 5 candidati din UNPR

Candidati UNPR

TOP 5 candidati din M10

Candidati M10

 

TOP ORASE(primul candidat din fiecare oras resedinta de judet)

Lista de mai jos retine, pentru fiecare oras resedinta de judet (+ Voluntari pentru Ilfov), candidatul cu cei mai multi abonati pe Facebook, acestia fiind apoi plasati in ordinea numarului de sustinatori.

TOP 10 al oraselor in functie de numarul de sustinatori ai candidatilor principali (pe Facebook) incepe, cum era de asteptat, cu Bucuresti, continuand cu Baia Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Botosani, Brasov, Timisoara, Satu Mare, Constanta si Sfantu Gheorghe.

·        Pentru a avea o imagine de ansamblu mai buna, sa avem in vedere TOP 10 al oraselor resedinta de judet / Capitala in functie de populatie: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta, Craiova, Brasov, Galati, Ploiesti, Oradea.

·        De asemenea, sa trecem in revista TOP 10 al oraselor in functie de numarul de utilizatori de Facebook (conform Facebrands.ro): Bucuresti, Timisoara, Cluj Napoca, Iasi, Brasov, Constanta, Craiova, Ploiesti, Galati, Oradea.

Cateva observatii

1.     De notat ca in TOP 10 nu regasim orase precum Iasi sau Ploiesti (zone urbane cu numar mare de locuitori si cu multe conturi de Facebook, dar care nu au candidati cu suficient de multa expunere). Prezenta in top 10 a unor candidati din orase precum Sfantu Gheorghe sau Botosani releva exact lipsa de candidati cu notorietate in cele mai mari orase din tara!

2.     In timp ce topurile oraselor in ceea ce priveste populatia si numarul de persoane care detin conturi de Facebook sunt similare, exista diferente semnificative in ceea ce priveste topul pe orase privind candidatii cu cei mai multi sustinatori.  Baia Mare, Oradea, Botosani, Satu-Mare si Sfantu Gheorghe sunt surprizele topului, fiind plasate pe primele pozitii.

3.     Cei mai bine plasati candidati din provincie au mai putini sustinatori pe Facebook decat candidatii din Capitala. Chiar si locul 2 la nivelul oraselor din provincie are in jur de jumatate din numarul de abonati de care se bucura unii candidati la primariile de Sectoare.

Topul candidatilor

TOP BUCURESTI SI SECTOARE

Pentru inceput, este important sa tinem cont de faptul ca nu toate like-urile candidatilor sunt relevante in competitia electorala la nivel local, multe dintre acestea fiind obtinute de la sustinatori din intreaga tara, care nu pot vota la viitorul scrutin.

Top 10 candidati Bucuresti

4 concluzii pentru cursa catre sefia PMB

1.     Gabriela Firea domina topul Facebook. In Bucuresti, chiar si suma sustinatorilor online pentru candidatii de dreapta (unii sunt probabil comuni pentru candidati) este, in prezent, mai mica decat numarul abonatilor de pe contul Gabrielei Firea. Teoretic, acest lucru ii ofera un avantaj in campanie reprezentantei PSD, avand o vizibilitate a mesajelor mult mai mare. In realitate, insa, profilul consumatorilor online din Romania este mai degraba anti-PSD, fapt ce va duce la o echilibrare a raporturilor si chiar posibil la o inversare a acestora in favoarea candidatilor dreptei.

2.     Este interesant de observat ca la nivelul candidatilor la Primaria Municipiului Bucuresti, liderul PRU Bogdan Diaconu este pe locul 2 ca numar de sustinatori, desi acest fapt nu este reflectat in media centrala (TV si presa).

3.     De asemenea, candidatul USB Nicusor Dan se plaseaza pe locul 3, in fata candidatului PNL Catalin Predoiu.

4.     Robert Turcescu (PMP), intrat recent in cursa pentru PMB, are putin peste jumatatea numarului de sustinatori ai candidatului de pe locul 3, avand mult de recuperat in timpul campaniei in ceea ce priveste like-urile pe Facebook.

TOP candidati la primaria Mun. BUCURESTI (PMB)

Candidati Mun. Bucuresti

TOP SECTOARE – Primii candidati pe fiecare sector

1.     In ce priveste candidatii de la Sectoare, notam ca nu exista printre ei niciun candidat al PNL, iar PSD are un singur candidat in TOP – primarul in functie al Sectorului 3, Robert Negoita. In rest, domina candidati independenti sau ai unor partide mici, Eugen Tomac (PMP), Radu Cristescu (PMP), Catalin Stochita si Sebastian Bodu.

2.     Fostul primar Marian Vangelie nu se impune pe lista pentru Sectorul 5. Dupa cum am mentionat mai sus, nici candidatii PNL Alexandra Nazare, Cristina Pocora, Ovidiu Raetchi, Razvan Mironescu si primarul general interimar al Capitalei Razvan Sava nu sunt bine plasati pe Facebook in cursa pentru primariile de sectoare. Acelasi lucru este valabil si pentru candidatul ALDE la PS1, Laura Chiriac.

Metodologie

Pentru studiul pe care il prezentam am utilizat un algoritm de analiza cantitativa a numarului de like-uri maximal al fiecarui candidat anuntat, la nivel national, pentru alegerile locale. Perioada de culegere a datelor privind numarul de sustinatori ai candidatilor la alegerile locale a fost 19-22 aprilie 2016, cu unele actualizari ulterioare punctuale (rezultate din reverificarea datelor).

Baza de date nu reprezinta o constructie exhaustiva – aceasta este actualizata constant in functie de modificarile listelor de candidati si cele privind numarul de sustinatori pe Facebook (fani, prieteni sau „followeri”).

Ne-am concentrat pe selectia candidatilor care vor intra in cursa pentru conducerile primariilor municipiilor de judet (plus orasul Voluntari pentru Ilfov), pentru primaria Municipiului Bucuresti si primariile de Sector din Capitala.

Am decis sa utilizam in constructia bazei de date si a clasamentelor doar numarul de like-uri de pe cel mai important cont al fiecarui candidat. Exista numeroase situatii in care participantii anuntati la alegerile locale au atat conturi de fani (Facebook pages) cat si conturi de prieteni (cu „friends si followers”), de dimensiuni care variaza. Pentru a limita posibilitatea ca abonatii online sa se suprapuna si pentru a prezenta o imagine cat mai aproape de realitate privind numarul de sustinatori pe Facebook, am selectat valoarea maxima de persoane (fani sau prieteni+followers) de pe principalul cont detinut de candidat si nu suma conturilor (o suma a conturilor poate fi inselatoare, cata vreme o parte dintre sustinatori poate fi comuna).

In analiza datelor am utilizat clasificari descrescatoare in functie de numarul de urmaritori si am grupat punctual candidatii in functie de o serie de indicatori: judetul unde candideaza, partidul de provenienta, numarul de utilizatori de Facebook si populatia pentru orase si judete, gradul de penetrare al Facebook la nivel local.

Pentru prezentarea topului national al candidatilor i-am luat in considerare pe cei cu cel putin 10.000 de abonati (pe un singur cont), iar in privinta clasamentelor pe partide si orase am tinut cont de toti candidatii inclusi in baza de date.

Nu am discriminat candidatii in functie de problemele de natura penala pe care le au, in conditiile in care legea permite acestor candidati sa candideze (chiar si celor arestati sau in curs de cercetare / judecare). Prezumtia de nevinovatie se aplica tuturor pana la o decizie definitiva a tribunalelor!

Echipa Infopolitic isi asuma eventualele erori generate de mediul politic dinamic (candidati inlocuiti inainte de alegeri; lipsa unor candidati din lista – posibil anuntati dupa realizarea analizei) si de ritmul rapid de schimbare a statisticilor Facebook (de la o zi la alta).

Exista o serie de anomalii care merita punctate, mai ales in privinta datelor obtinute indirect, pe baza Recensamantului populatiei din 2011 – de exemplu, exista situatii in care gradul de penetrare al Facebook se apropie sau depaseste 100%, problema observata fie in orasele studentesti (unde exista un numar mare de persoane care si-au setat orasul pe Facebook, dar care nu au acest domiciliu stabil trecut in acte), fie in cazurile in care locuitorii din imprejurimile unui municipiu si-au trecut pe Facebook acest oras drept reper de domiciliu.

Echipa Infopolitic care a realizat aceasta analiza (coordonata de Vlad Ciobanu) a fost sprijinita in procesul de colectare a datelor Facebook de urmatorii studenti ai Facultatii de Stiinte Politice – SNSPA: Dobrota Diana-Maria, Bujdei-Tebeica Vlad, Chis Diana-Teodora, Iosip Florinela-Adina, Rusu Stefan, Slapciu Alina-Gabriela, Samoila Elena, Iordache Florin-Cristian. Le multumim in mod deosebit pentru participare!


infopolitic