Relatările presei internaţionale sugerează că evoluţia virusului este încă impredictibilă

Ameninţările legate de gripa aviară tind să devină din ce în ce mai serioase, după ce în Turcia au fost raportate primele victime umane din afara Asiei. După ce săptămâna trecută doi copii dintr-o familie din Dogubayazit (sat cu populaţie kurdă, aflat lângă Van) au murit de gripă aviară, iar sora lor este suspectată de a fi decedat din aceleaşi motive, au apărut speculaţiile legate de posibilitatea producerii unei mutaţii ale virusului.

  • Astfel, potrivit cotidianului britanic The Guardian, medicii care au tratat victimele citate mai sus sunt siguri că boala a fost datorată contactului direct al copiilor cu păsări infectate moarte, dar autorităţile medicale se tem că expunerea umană la gripa aviară ar putea duce la o mutaţie care să permită virusului să se răspândească prin intermediul oamenilor, determinând riscul unei pandemii globale.
  • Mai optimist, cotidianul francez Le Figaro insistă însă asupra faptului că, analizând cazurile victimelor de până acum, infecţia umană a fost posibilă doar prin contactul direct cu animalele bolnave, ceea ce exclude versiunea mutaţiei.

Confirmarea a trei noi cazuri de gripă aviară în Ankara (la aproape 1000 de km de Van, regiunea unde s-au raportat primele victime) acordă o dimensiune nouă evoluţiei bolii.

  • Ziarul britanic The Independent relatează că două dintre cazuri, băieţi în vârstă de 5, respectiv 2 ani, au fost aduşi din localitatea apropiată Beypazari, după ce s-au jucat cu mănuşile pe care tatăl lor le folosise pentru a preda autorităţilor două raţe moarte, infectate cu virusul grupei aviare.
  • Deşi testele turce rămân să fie confirmate de laboratorul britanic care a identificat şi cauzele morţii primelor victime, totuşi panica tinde să se instaleze rapid în Turcia, cu familii îngrozite care iau cu asalt clinicile medicale din cauza copiilor cu  simptome care sugerează prezenţa gripei. Cazurile din Ankara, subliniază New York Times, au cele mai alarmante implicaţii deoarece, pe de o parte, nu existaseră anterior semne de gripă aviară în acea parte a ţării şi, pe de altă parte, zona fiind relativ prosperă, nu este obişnuit ca oamenii să aducă animalele în case pe perioada temperaturilor scăzute (cum se întâmplă frecvent în regiunea Van), factor care ar fi putut explica apariţia cazurilor de gripă aviară rin contactul direct dintre animalele bolnave şi oameni. În afara cazurilor confirmate, în jur de alte 50 suspecte de contaminare cu acest virus  au fost spitalizate, dintre ele aproape 20 fiind din Ankara.

Oamenii de ştiinţă sunt deosebit de îngrijoraţi de evoluţia bolii în Turcia deoarece, după cum precizează acelaşi cotidian american, ea este atipică; în tot estul Asiei, unde boala afectează păsările de ani de zile, s-au înregistrat până acum numai 140 de victime umane. În rândul animalelor, boala pare să progreseze rapid; autorităţile raportează creşteri exponenţiale ale numărului de cazuri, ministerul agriculturii turc semnalând că 10 din cele 81 de provincii au anunţat deja manifestarea bolii la păsări.

  • Le Figaro anunţă că teste pe păsări moarte din două sate ale provinciei Zonguldak, pe malul Mării Negre şi la aproximativ 1200 km vest de zonele afectate, au arătat prezenţa virusului. Guvernatorul provinciei Yozgat, aflate la 200 km est de Ankara, a anunţat, de asemenea, prezenţa virusului într-un sat şi posibilitatea existenţei sale în alte trei localităţi.
  • Un oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a dclarat, pentru New York Times, că se suspectează o istorie mai îndelungată a îmbolnăvirilor, care ar fi putut debuta chiar în octombrie sau noiembrie.  Se vorbeşte, în acest context, despre eşecul autorităţilor turce de a detecta şi anunţa îmbolnăvirile la animale în timp util pentru a preveni infectarea oamenilor.
  • Cotidianul britanic Telegraph subliniază însă şi existenţa unei circumstanţe atenuante: virusul H5N1 nu este foarte contagios. Klaus Stoehr, expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precizează pentru această publicaţie că ultima izbucnire nu semnifică o creştere a riscului global de îmbolnăvire pentru oameni.
  • Şi Le Figaro citează spusele lui Stoehr, coordonatorul programului mondial de luptă contra gripei, care afirmă: “Potenţialul de pericol pentru oameni nu s-a schimbat. Nu există indicii noi care să sugereze că virusul poate fi transmis de la om la om, iar propagarea maladiei poate fi explicată prin măsurile de protecţie insuficiente din Turcia”.

Şi în Dogubayazit, locul de provenienţă al primelor victime, oamenii acuză reacţia lentă şi incompletă a oficialilor. Deşi aceştia au promis să ofere compensaţii celor care sacrifică animalele suspecte, locuitorii acestei zone deosebit de sărace nu se pot hotărâ cu uşurinţă să renunţe la unica lor sursă de venit.

  • Un jurnalist al agenţiei Reuters relata, pe 8 ianuarie, că păsările se plimbau nestingherite pe străzile satului, unele evadând cu uşurinţă din gropile în care autorităţile încercaseră să le îngroape de vii. La Telkecer, aproape de frontiera cu Iranul, puteau fi văzuţi oameni care, în lipsa sfaturilor sau supravegherii unor veterinari sau specialişti, aruncau pui morţi în râuri sau îi puneau în pungi de plastic, uşor de sfâşiat de câini, relatează Le Monde.
  • Reacţiile externe faţă de situaţia din Turcia sunt, şi ele, confuze şi marcate de o oarecare panică. Astfel, potrivit britanicului The Independent, Iranul şi-a închis frontierele pentru cetăţenii turci. Nici Rusia nu are o atitudine clară – în timp ce şeful autorităţii sanitare a recomandat cetăţenilor ruşi să evite călătoriile în Turcia (destinaţie preferată de vacanţă în rândul acestora), purtătorul de cuvânt al agenţiei federale de turism a Rusiei a declarat că nu sesizează, pentru moment, necesitatea de a a-i sfătui pe turiştii ruşi să renunţe la voiajele în ţara vizată.

Administratorul