In PNL incepe sa se contureze un nucleu nemultumit de prestatia lui Tariceanu si favorabil aderarii la popularii europeni, spre care vrea sa mearga si PD. Valeriu Stoica intentioneaza sa-si reia propunerea de fuziune cu PD si de trecere la PPE, acestea fiind si ideile pe care a incercat, fara succes, sa le supuna dezbaterii in cadrul congresului din februarie. 

Surse liberale spun ca nucleul celor doritori sa schimbe orientarea partidului se va intari in urmatoarele saptamani si ca printre adepti se afla parlamentari, fosti membri ai UFD si ApR, precum si o parte a fostei grupari Patriciu, care s-a autointitulat intotdeauna radical liberala. Acestia sunt nemultumiti ca, in timp ce conducerea PNL s-a culcat pe o ureche, democratii s-au miscat mai repede, au deschis posibilitatea trecerii la PPE, iar in jurul lor se vor aduna partidele de centru dreapta. „Noi toti am crezut ca PD va ramane social-democrat, dar ei au cotit-o, iar PNL o sa ramana inghesuit intre dreapta si stanga”, au comentat parlamentari liberali, nemultumiti ca PNL ramane vioara a doua in Alianta. 

COPOS LA UN PAS DE PNL

Vicepremierul George Copos s-ar putea inscrie in PNL, nemultumit fiind de atmosfera care se regaseste in ultima perioada in partidul condus de Dan Voiculescu si mai ales de atitudinea liderului Partidului Conservator (fost PUR). 

Disputele din interiorul PNL indică o stare de tensiune care ar putea pune în pericol nu doar susţinerea politică a primului-ministru, ci însăşi stabilitatea cabinetului de coaliţie.

Sursa nemulţumirilor – faptul că prin adoptarea doctrinei populare PD va deveni catalizatorul dreptei şi, deci, adversarul natural al stângii (PSD) – indică o temere reală faţă de perspectivele electorale ale PNL.

Practic, în acest moment, PNL nu are nici un vector electoral important care să tracteze partidul în cazul în care ar trebui să participe independent la o cursă electorală.

În schimb, PD nu doar că se consolidează doctrinar ca opus PSD, dar are şi port-drapelul în persoana lui Băsescu care i-ar putea ridica substanţial cota în jurul a 30 de procente. În aceste condiţii, PNL devine dependent de capriciile lui Băsescu şi riscă să rămână al treilea partid într-un sistem bi-partid cu două formaţiuni mari, PSD şi PD, şi două – trei partide mici, PNL, PRM şi UDMR.

În acest context, varianta fuziunii dintre PNL şi PD prin trecerea ambelor partide in barca populară ar putea beneficia de un număr crescut de susţinători.

În faţa acestui curent, PNL opune deocamdată tactica atragerii de parlamentari şi lideri locali din toate zonele politice, capitol la care nu este concurat de PD care a anunţat că refuză traseismul.

Acutizarea traseismului în cazul PNL riscă însă să amplifice problemele de imagine ale liberalilor, fapt care va alimenta vocile critice la adresa lui Tăriceanu care susţin varianta fiziunii cu PD în zona populară.

Persoane de interes:    Traian Basescu   

Administratorul