In PSD, ziua de vineri este asteptata cu mari emotii. La Consiliul National convocat la acest sfarsit de saptamana Ion Iliescu va tine un discurs „decisiv”, dupa cum a anuntat ieri Corina Cretu, inca purtatoarea sa de cuvant.De asemenea, Corina Cretu a declarat ca Iliescu trebuie sa decida singur ce rol va avea in partid si ca isi va anunta aceasta decizie in cadrul sedintei Consiliului National: „Dansul vrea sa-si exprime un punct de vedere in aceasta sedinta”.

Consiliul Naţional al PSD se va remarca prin cel puţin trei elemente care vor capta interesul:

1. Bătălia pentru posturile rămase vacante şi care se vor ocupa cu această ocazie

2. Poziţionarea lui Mircea Geoană în contextul primului său discurs important ca preşedinte al PSD

3. Semnalul transmis de Ion Iliescu

În ceea ce priveşte bătălia pentru posturi, este de aşteptat o echilibrare a raporturilor de forţă în sensul că regiunile/grupurile care nu au obţinut nimic la Congresul de luna trecută vor avea pretenţia de a primi mai mult, ceea ce probabil se va întâmpla.

Altfel, există riscul unei tensionări puternice a raporturilor interne din partid, lucru pe care noua conducere nu şi-l permite.

Plusul la nivel politic va fi compensat de un minus la imagine şi credibilitate. Vor recâştiga, probabil, poziţii importante în partid personalităţi cu probleme la nivel de imagine, confirmându-se astfel zvonurile care vorbeau de o „revenire a baronilor”.

Discursul lui Mircea Geoană, dar şi modul în care va conduce lucrările Congresului PSD vor fi foarte interesante. Este de aşteptat ca noul lider al PSD să vină cu un discurs mai consistent pentru a compensa deficitul de substanţă de care a fost acuzat cu ocazia Congresului. Pe de altă parte, nu este exclusă nici o tactică de vizibilizare a sprijinului de care se bucură din partea liderilor locali. Mircea Geoană are şansa de a relansa discursul de opoziţie al PSD, şi de a-şi asuma rolul de vârf de lance al partidului.

În ceea ce-l priveşte pe Ion Iliescu, anticipăm că discursul “revoluţionar” de care vorbeşte o mare parte a presei nu va avea loc. Sigur, nu este exclus ca Ion Iliescu, convins fiind că a fost învins de o conspiraţie, să declanşeze un atac furibund (mai ales dacă nu va fi mulţumit de concesiile care par a i le face acum noua conducere). Dar logica politică spune că o astfel de ieşire ar fi taxată de reprezentanţii al Consiliului Naţional şi ar echivala cu ruperea de PSD, gest pe care Ion Iliescu nu îl poate face în acest moment fără a risca o compromitere definitivă.

Agitaţia din mass-media şi semnalele venite dinspre apropiaţi ai lui Ion Iliescu privind un eventual scandal al Consiliul Naţional au mai degrabă rolul de a face presiune pentru ca grupul Iliescu să obţină cât mai multe din posturile rămase libere.

Poate exista însă aciditate în ceea ce priveşte atitudinea faţă de curăţarea partidului, pe o linie discursivă aparent altruistă, în care să nu vorbească deloc de persoana sa (mai ales dacă ipoteza întoarcerii în funcţii a baronilor este concretizată). Un astfel de discurs i-ar putea asigura poziţia de principal reper moral al partidului (poziţie comodă, în care poate domina opoziţia internă, inclusiv cu avantaje pentru oamenii din apropierea sa).

Cea mai mare miză în cazul lui Ion Iliescu nu se referă însă la funcţia pe care el o va ocupa (aceastămiză fiind interesantă doar pentru media – pentru că doar aceasta e vizibilă). Mult mai mult va conta ce se va întâmpla cu grupul de susţinători ai lui Iliescu, aflaţi acum oarecum în suspensie. Grupul Iliescu este important, are lideri şi filiale şi aşteaptă acum un semnal din partea liderului său (pentru viitor). Din această prismă trebuie privită intervenţia fostului preşedinte. Mesajul va fi pentru ei. Adrian Năstase e unul dintre cei care înţeles această miză în momentul în care, săptămâna trecută, a încercat să dea mesaje cooperante către Ion Iliescu, dorind parcă să îşi aproprie acest grup (de care este, de altfel, cel mai apropiat, ca formaţie politică dintre toţi liderii de la vârf).

Persoane de interes:    Ion Iliescu    Mircea Geoană   

Administratorul