Emil Boc spera ca va ramane solutia de compromis in PDL, in timp ce Vasile Blaga tatoneaza terenul pentru a vedea daca are sanse. Dupa recentele evolutii “vamale”, este aproape imposibil de crezut ca Vasile Blaga va forta si mai mult propria candidatura. Pentru ca, daca ar face-o, singura cale de a scapa nepatat sau neafectat de acest scandal ar fi aceea de a lua o parte (sau majoritatea) parlamentarilor PDL si ar sustine demersul opozitiei de a-l suspenda pe Traian Basescu. Fiindca, la fel ca in cazul celui care apuca un tigru de coada, trebuie sa stie clar ca nu mai poate sa ii dea vreodata drumul.

In afara de aceste consideratii, trebuie sa remarcam insa ca toate actiunile majore ale ultimilor ani au legatura cu lupta interna din PDL. Niciodata, in istoria partidelor politice post-decembriste, viata politica interna a unui partid n-a influentat intr-o asemenea masura viata publica asa cum este azi. Poate doar in primele luni de functionare a FSN.

Anuntul privind taierea salariilor si pensiilor din mai anul trecut a avut legatura directa cu campania din PDL. Fiindca acest anunt a amanat congresul din PDL, care parea ca impune simplu realegerea lui Boc si afirmarea triadei Blaga-Videanu-Berceanu in fruntea partidului. Apoi, in toamna, remanierea guvernamentala (care a compromis, pana la urma, si aderarea la Schengen) a avut drept tinta tot lupta interna de partid. Rezultatul – alegerile iar s-au amanat, iar raportul de putere s-a schimbat. Proiectele privind legea capitalei sau de centralizare a puterii in Bucuresti au si ele legatura cu ascensiunea Elenei Udrea in fruntea organizatiei locale PDL Bucuresti. In fine, vedem acum cea mai ampla actiune anti-coruptie din vami duce tot la lovituri interne de partid, imediat dupa anuntarea, mai mult sau mai putin oficiala, a intentiei conservatorilor din PDL de a pastra controlul puterii.

Mai mult ca oricand, de modul in care va evolua campania interna din PDL va depinde iesirea din criza, performanta guvernamentala si atingerea unor obiective absolut necesare relansarii economice. Aproape ca ar trebui sa ne dorim ca acest razboi sa se termine cat mai rapid, cu un castigator clar, pentru a nu prelungi agonia populatiei si a economiei, dur lovite pe parcurs ca victime colaterale.

Sursa: infoportal.realitatea.net

Persoane de interes:    Adriean Videanu    Elena Udrea    Emil Boc    Traian Basescu    Vasile Blaga   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro