In interiorul USL, pactul de coabitare cu Traian Basescu este acceptat tacit. Nemultumirile insa fata de un acord care conserva controlul presedintelui asupra unei parti reduse a puterii sunt evidente. Ele se manifesta public prin vocile liberalilor, precum si prin cele ale formatorilor de opinie de la trustul lui Dan Voiculescu.

Mizele acestor contestatari sunt diferite. In cazul presedintelui fondator al PC interesul se indreapta cu precadere spre justitie in sens larg: DNA si ANI.

Pentru liberali insa, atacurile la Basescu si contestarea implicita a coabitarii sunt parte a unui alt joc, cu final in 2014. In perspectiva alegerilor prezidentiale, liberalii sunt interesati sa mentina si sa alimenteze razboiul cu Traian Basescu. Acestia au tot interesul de a-l provoca pe seful statului si de a genera reactii din partea acestuia care sa fie percepute la nivel public ca actiuni de sabotaj la adresa guvernarii si a USL.

Privita din aceasta perspectiva, nominalizarea lui Nini Sapunaru pentru ministerul Transporturilor capata o alta semnificatie. Ea poate fi o noua provocare din partea liberalilor la adresa lui Traian Basescu, o provocare menita sa intretina conflictul si sa intareasca statutul PNL de victima a sefului statului – in ideea unei respingeri a propunerii.

Este un joc ce convine liberalilor, dar care risca sa afecteze imaginea guvernarii. Presa portocalie a inceput deja sa dezgroape trecutul lui Sapunaru si sa forteze asocierea acestuia, in calitate de fost sef al Vamilor, cu celebra afacere “Ţigareta” sau cu scandalurile cu trafic de alcool.

Din acest punct de vedere, miscarea liberarilor a fost pripita. Anuntarea lui Sapunaru, cu trei zile inainte ca premierul sa-i inainteze propunerea in mod institutional lui Traian Basescu, l-a expus pe acesta unui atac mediatic care, fara indoiala, va avea loc si care va oferi argumente presedintelui pentru o eventuala respingere – pe Ovidiu Silaghi nu l-a refuzat in mod oficial si nu intra sub incidenta deciziei CCR din 2008 (cazul Nicolai), conform careia seful statului poate respinge o singura data numirea unui ministru.

In realitate, pentru numirea unui nou ministru al Transporturilor, controversele din trecut sunt mai putin relevante, atat timp cat nu exista perspective ca ele sa se transforme intr-un dosar penal. Pentru imaginea guvernarii insa, Nini Sapunaru risca sa devina o vulnerabilitate. El este o tinta ce creeaza probleme nu doar premierului, ci intregii Uniuni – pentru o buna perioada de timp, energiile vor fi canalizate pentru a oferi explicatii despre Sapunaru si mai putin despre actul guvernarii.

In acest context, respingerea propunerii de catre premierul Ponta este mai degraba o masura de siguranta. In plus, trebuie avut in vedere si conflictul pe care Sapunaru l-a avut cu Marian Oprisan, fapt care il face indezirabil nu doar imagologic, ci si politic.

Credit foto: Octav Ganeacrin, Publimedia


Administratorul