Mulţi dintre cei care se uită la scena politică de astăzi se freacă la ochi. Lucru de înţeles, mai ales dacă ne raportăm la cum arăta jocul politic în urmă cu mai puţin de un an.

În amalgamul de evenimente si breaking-news-uri, avem tendinţa să uităm repede. Tocmai de aceea, vă propun un exerciţiu care nu ţine de prognoză, ci de aducere aminte şi punere în perspectivă. Vă garantez că veţi vedea evenimentele recente şi pe protagonişii săi într-o cu totul altă lumină.

Am identificat 11 evenimente sau contexte care s-au petrecut sau au fost valabile în urmă cu 11 luni şi care, acum, par din cu totul alt film. Cum arăta, aşadar, scena politică în urmă cu exact un an,  pe 2 februarie 2014?

1. PNL era la guvernare. Alături de PSD, adică de cei pe care acum vor să îi dea cu tot dinadinsul jos de la guvernare. Acţiune pe care o fac, fuzionaţi fiind, cu PDL, nimeni alţii decât foştii adversari înfieraţi în campania din 2012, context electoral datorită căruia „vechiul” PNL a preluat puterea în multe judeţe şi a câştigat un număr record de parlamentari.

2. Traian Băsescu era preşedintele României, îşi asuma meritele pentru o Justiţie reformată şi independentă şi îşi pregătea meticulos exitul de pe scenă prin intervenţii tip picătura chinezească la adresa Guvernului condus de Victor Ponta. În prezent, singura formă de comunicare a fostului preşedinte constă în câte-o fotografie postată pe contul său de Facebook. Apele sunt extrem de tulburi inclusiv pentru domnia sa, aşa cum arată dezvăluirile din ultima săptămână.

3. Elena Udrea proteja statul de drept şi lăuda instituţiile din Justiţie. Printre altele, lansa un atac la adresa lui Dan Voiculescu, pe care îl acuza că este disperat şi, prin urmare, „a pornit o campanie de linşaj mediatic şi discreditare a lui Traian Băsescu şi a tuturor celor care susţin, ca şi acesta, independenţa justiţiei”. Tot pe atunci, Udrea îşi dădea demisia din PDL şi trecea la PMP. Astăzi, Elena Udrea a demisionat din PMP ca urmare a controlului judiciar pus de către DNA, instituţie care a cerut şi aviz de la Parlament pentru urmărirea sa penală în dosarul „Gala Bute”.

4. Prea puţini români ştiau cine este Florian Coldea. Prim-adjunctul SRI s-a menţinut, prin natura activităţii sale, departe de bliţurile şi breaking news-urile presei româneşti. În prezent, Coldea este acuzat de Elena Udrea că i-a cerut jumătate de milion de euro lui Dorin Cocoş, l-a ajutat pe Klaus Iohannis să câştige alegerile, având pe numele său un denunţ depus chiar de Udrea la DNA.

5. Dan Voiculescu era în libertate şi părea de necrezut că îl vom vedea după gratii. Condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare de către Tribunalul Bucureşti în Dosarul ICA, Voiculescu a făcut apel care urma să se judece în luna martie. Astăzi, Dan Voiculescu este condamnat la 10 ani de închisoare, sentinţă pe care o ispăşeşte la Penitenciarul Rahova.

6. Crin Antonescu era candidat la alegerile prezidenţiale. Încă preşedinte al PNL, Crin Antonescu era foarte implicat – din funcţia de preşedinte al Comisiei – în procesul de revizuire a Constituţiei, fiind totodată candidatul USL la alegerile prezidenţiale. Astăzi, Crin Antonescu este total absent din peisajul politic. Pur şi simplu a dispărut din prim-plan.

7. Klaus Iohannis era (doar) primarul Sibiului. Având funcţia de prim-vicepreşedinte PNL, Klaus Iohannis era mai degrabă un spectator al jocului politic mare. Încă nu fusese propus de PNL pentru funcţia de vicepremier şi ministru în Guvernul Ponta. Şi nici nu câştigase alegerile prezidenţiale.

8. Victor Ponta se baza pe cea mai solidă majoritate parlamentară din ultimii 20 de ani. Astăzi, voci din ce în ce mai multe din zona opoziţiei „noului” PNL dau ca sigură formarea unei noi majorităţi care va da jos Guvernul prin moţiunea de cenzură anunţată pentru a doua jumătate a lunii februarie.

9. Mircea Geoană era numit de Victor Ponta drept Înalt Reprezentant al Guvernului. Astăzi, exclus din PSD alături de Marian Vanghelie, acelaşi Geoană a lansat un proiect politic intitulat „România noastră” şi anunţă un nou Guvern, în locul „sultanatului politic al lui Victor Ponta”. Inutil să mai spun că acest obiectiv este văzut de Geoană printr-o colaborare foarte strânsă între parlamentarii săi transfugi din PSD, PPDD, respectiv halca mai mare de parlamentari din PNL şi (fostul) PDL.

10. George Maior era directorul SRI. Apreciat de majoritatea vocilor de pe scena politică, Maior părea omul potrivit la locul potrivit. Maior a demisionat între timp de la cârma SRI, viitorul său în spaţiul politic românesc fiind, cel puţin la acest moment, unul incert.

11. Alina Gorghiu era un simplu deputat PNL. Printre altele, lansa atacuri la Traian Băsescu şi lăuda prevederile noului proiect de Constituţie (cel la care lucra şeful său pe linie de partid, Crin Antonescu) în ceea ce priveşte desemnarea premierului. Astăzi, după ce a fost purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a lui Klaus Iohannis, Alina Gorghiu este prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte PNL.

Privind la cele 11 puncte (cu siguranţă sunt mai multe, cele enumerate aici fiind cele mai titrate) trag o concluzie simplă şi lansez un exerciţiu de imaginaţie:

1. A devenit imposibil să faci prognoze acurate faţă de evoluţia politică din România. Nu de alta, dar vine realitatea şi ţi le dă peste cap. Impredictibilitatea trebuie luată în calcul ca o constantă (şi) pentru 2015.

2. La ce schimbări să ne aşteptăm peste un an? Cum va arăta România în 2 februarie 2016?


Paul Aparaschivei
Paul Aparaschivei este doctor în comunicare, cu o teză pe tema comunicării politice online în România. Are o experienţă de peste 6 ani în marketing politic şi electoral, iar portofoliul său include campanii electorale locale, parlamentare, europene şi prezidenţiale.