In incercarea de a linisti alegatorii si mediul de afaceri, Ed Miliband a declarat ca Partidul Laburist nu va organiza un referndum cu privire la UE inainte de 2020 si va adopta o lege de „blocare a referendumului”, prin care acest vot sa aiba loc numai in cazul in care un nou tratat va transfera alte competente de la Westminster la Bruxelles. Cu toate acestea, liderul laburist considera ca este putin probabil ca o astfel de propunere sa fie discutata in viitorul Parlament.

In articolul sau de saptamana aceasta din Financial Times si in discursul de la London Business School, liderul laburist a declarat ca nu doreste ca Guvernul sau sa devieze de la agenda economica, urmarind planul „arbitrar” al lui David Cameron a organiza un referendum in 2017. Miliband spune ca va lupta pentru reforma pe o serie de fronturi, insa fara a pune in pericol calitatea de membru UE a Marii Britanii.

Declaratiile lui Ed Miliband

In articolul si discursul sau, Miliband a declarat ca Partidul Laburist crede cu tarie ca viitorul Marii Britanii este in Uniunea Europeana, adaugand ca va face ceea ce trebuie pentru interesul national  si va trimite un mesaj cum ca sub un Guvern laburist, Marea Britanie este deschisa pentru afaceri. Cu toate acestea, Ed Miliband a mentionat ca partidul sau recunoaste nevoia de reforma si este constient ca ar putea exista viitoare masuri pentru o integrare europeana mai profunda.

Liderul laburist a precizat, de asemenea, ca implicatiile schimbarilor din Europa si integrarea zonei Euro ar putea duce la un viitor transfer de competente. Miliband a evidentiat ca argumentul sau nu este in favoarea status quo-ului cu privire la relatiile Marii Britanii cu UE, ci a subliniat ca laburistii considera ca interesul national al Marii Britanii este deservit de calitatea de membru UE.

Schimbarile pentru care Partidul Laburist face lobby includ acordarea unei mai mari puteri decizionale Parlamentelor nationale cu privire la legislatia UE, prelungirea perioadei maxime de tranzitie de sapte ani, inainte ca lucratorii dintr-un nou stat membru sa poata solicita in mod liber un loc de munca, modificarea normelor privind deportarea infractorilor si reforma acordarii beneficiilor.

Ed Miliband a declarat promisiunea lui David Cameron de a organiza un referendum in 2017 se destrama, pentru ca acesta nu a avut niciun sprijin pentru schimbarea tratatului din partea celorlalte state UE si a inspaimantat mediul de afaceri. In conformitate cu planul lui Cameron, urmatorul Parlament va fi marcat de obsesia parasirii UE, atitudine care aminteste de anii Guvernului John Major.

Declaratiile lui Miliband aliniaza pozitia laburistilor cu cea a lui Nick Clegg, liderul Partidului Liberal Democrat, care a promis, de asemenea, un referendum cu privire la UE, daca va existat un transfer de competente la Bruxelles. Nici Miliband, nici Clegg nu se asteapta sa se ajunga acolo inainte de sfarsitul deceniului, prin urmare un Guvern laburist sau o coalitie liberal-laburista este putin probabil sa organizeze un referendum inainte de 2020, cu exceptia unor circumstante neprevazute .

Reactiile mediului de afaceri vs. opinia euroscepticilor laburisti

Liderii mediului de afaceri, care se tem de incertitudinea referendumului propus de David Cameron pentru 2017, au salutat discursul lui Miliband. Sir Mike Rake, Presedintele Confederatiei Industriei Britanice, a declarat ca organizatia sa sustine cu fermitate opinia liderului laburist, considerand ca este mai bine ca Regatul Unit sa fie intr-o UE reformata decat in afara ei, fara nicio influenta, adaugand ca Marea Britanie trebuie aiba o abordare sensibila in construirea de aliante pentru a obtine reformele de care are nevoie.

Rake a subliniat, de asemenea, faptul ca, desi apelul la un referendum este o problema de decizie politica, mediul de afaceri este de parere ca viitoarele investitii, cresterea economica si crearea de locuri de munca depind de Marea Britanie, fiind parte a unei UE competitive si deschise catre lume.

EEF, organizatia producatorilor, a declarat ca organizarea unui referendum in 2017 ar fi o distragere a atentiei inutila, si a cerut politicienilor din Marea Britanie sa reforemeze UE din interior.

Decizia lui Miliband de a exclude referendumul il expune la atacurile Premierului David Cameron, respectiv ale liderului UKIP, Nigel Farage, conform carora acesta se acunde de opinia publica in privinta uneia dintre ele mai importante probleme curente.

Un numar de membri seniori ai Partidului Laburist, lideri si finantatori i-au cerut lui Ed Miliband ca pozitia sa sa corespunda cu cea a lui Cameron in privinta referendumului. Ed Balls, Cancelarul din umbra, a declarat ca laburistii nu trebuie considerati partidul status-quo-ului sau cei care exclud plebiscitul.

Opunandu-se solicitarilor privind o promisiune ferma a unui referendum, Miliband risca sa antagonizeze unii dintre cei mai importanti finantatori ai laburistilor. John Mills, un om de afaceri care a oferit partidului peste 1,5 milioane de lire sterline anul trecut, a inceput finantarea unei campanii numite „Partidul Laburist pentru referendeum”. Separat, Len McCluskey, liderul sindicatului Union – cel mai mare finantator al laburistilor – a declarat ca doreste ca partidul sa promita un referendum.

Concluzii

Strategii Partidului Laburist se confrunta cu doua scenarii europene de cosmar. In primul Partidului Conservator castiga urmatoarele alegeri, programate pentru mai 2015, profitand de opozitia laburistilor fata de referendum. In al doilea, laburistii organizeaza un referendum si castiga alegerile, ulterior indemnand alegatorii timp de doi ani sa sustina ramanerea in UE, insa pierd votul, trimitand Marea Britanie in afara Uniunii.

Pe acest fond au aparut doua tabere in cadrul partidului. Unii, asemenea lui Ed Balls, sunt ingrijorati ca laburistii pierd legatura si increderea alegatorilor, motiv pentru care cer ca masurile lui Miliband sa fie un ecou al angajamentelor luate de Cameron, inclusiv un referendum. In cealalta tabara, in care se afla si Douglas Alexander, Secretarul de Externe din umbra, este mult mai ingrijorata de perspectiva in care laburistii ar putea propulsa, fara a dori lucrul acesta, Regatul Unit in afara UE. Tonul discursului sau a tradat o apropiere de latura eurofila.

Initiativa este optimista din doua motive. In primul rand, Ed Miliband poate a gresit in privinta Europei: masurile de integrare a zonei Euro ar putea, pur si simplu, sa declanseze blocarea referendumului mai repede decat se asteapta laburistii. In al doilea rand, masura sa sugereaza ca este increzator ca va castiga, in ciuda faptului ca detine doar un avans minor in sondaje. Decat sa ofere un referendum dorit de toata lumea, Miliband incearca sa reduca riscurile viitoarei functii de Prim-ministru.

Eurofilia mandra a lui Miliband are, de asemenea, scopul de a-i imbunatati imaginea in fata liderilor actorilor economici. Atitudine pro-europeana a partidului este consolidata, cel putin in randul firmelor influente din industrie sau finante, care beneficiaza cel mai mult de piata unica. Discursul lui Miliband a fost conceput avand astfel de companii in minte si a fost bine primit de catre acestea.

In mod ciudat, totusi, discursul poate ajuta atat conservatorii, cat si laburistii deoarece cele doua partide sunt in competitie pentru electorate diferite. Ed Miliband nu a fost niciodata in stare sa castige in fata euroscepticilor convinsi. Cu toate acestea, David Cameron depinde de voturile lor si se teme ca multi dintre electorii traditionali ai conservatorilor vor sprijini populistii, Partidul Independentei Regatului Unit (UKIP) anti-UE. Noua politica a lui Miliband  face perspectiva unui Guvern laburist mai neplacuta pentru asemenea alegatori, sustinand avertismentele conservatorilor cum ca votul UKIP va imparti votul eurosceptic. Conservatorii planuiesc, de asemenea, sa-l foloseasca pentru a respinge pretentiile UKIP ca ei, laburistii si liberal-democratii sunt exact la fel.

In mod ironic, acesta a fost si scopul initial al referendumului lui Cameron, care a avut un efect redus asupra sondajelor. Efortul lui Miliband de a stabili o limita clara intre cele doua partide principale poate reusi acolo unde Prim-ministrul a esuat.

Sursa foto: oxfordastrologer.com


infopolitic