Dupa ce in urma cu patru zile C.V.Tudor a avut o revelatie in direct la un post de televiziune, cum ca „fara el partidul nu exista”, sambata s-au intrunit liderii grupurilor parlamentare ale partidului, Augustin Bolcas si Gheorghe Funar, care au redactat o scrisoare deschisa adresata lui C.V.T., prin care acesta este chemat inapoi pe functia de presedinte al formatiunii. Mai mult decat atat, tineretul si femeile PPRM cer si renuntarea la doctrina crestin-democrata, pe care au spus ca si-au insusit-o in urma cu doua luni peperemistii, si revenirea la nationalismul care i-a consacrat. (Romania Libera)

Referendumul francez a pus în evidenţă criza gravă în care se află Uniunea Europeană în acest moment, prin semnalul negativ dat de populaţia unora dintre statele membre la adresa actualei stări de fapt. Evident, din punctul de vedere al României, ameninţarea rezidă în posibilitatea ca această tendinţă negativă să se traducă într-o respingere a noului val de aderare, care urmează teoretic să includă România şi Bulgaria, în condiţiile în care fiecare stat membru trebuie să ratifice în parlament tratatul de aderare. Rămâne de văzut dacă valul de respingere populară inaugurat în Franţa (şi continuat probabil în Olanda, aşa cum anticipam sptămânile trecute) se va regăsi şi la nivelul parlamentelor naţionale, punând astfel în pericol viitorul european al României.

Această ameninţare nu este, de altfel singura. Trebuie reamintit că săptămâna trecută Uniunea Creştin-Democrată (CDU) din Germania, favorită in alegerile parlamentare propuse pentru această toamnă, a anunţat că va cere Uniunii Europene să suspende planurile de admitere a României si Bulgariei, dacă Franţa va respinge Constituţia europeana pe 29 mai.

Mai mult, au existat semnale recente potrivit cărora guvernarea nu reuşeşte să respecte calendarul de aderare şi că ar putea apărea întârzieri taxate corespunzător de oficialii europeni. Cu toate acestea însă, trendul negativ înregistrat de evoluţia Uniunii Europene (şi care s-ar ptuea traduce într-o deteriorare a raporturilor sale cu România) ar putea pune guvernarea actuală într-o situaţie privilegiată, din mai multe puncte de vedere:

–         Eventuala (şi probabila) amânare a integrării va putea fi pusă foarte uşor de autorităţile de la Bucureşti pe seama proceselor interne din cadrul Uniunii. Este pentru prima dată când succesul integrării nu mai depinde exclusiv de performanţele ţării noastre, ci şi – într-o măsură considerabilă – de evoluţii proprii Uniunii Europene, imposibil de influenţat de la Bucureşti.

–         Deficienţele de funcţionare ale Uniunii Europene pot înfăţişa într-o lumină favorabilă, pentru o anumită categorie de populaţie, apropierea dorită de Traian Băsescu faţă de Statele Unite. Mai mult chiar, preşedintele poate prezenta această tendinţă ca pe o strategie a sa, care a anticipat evoluţia defavorabilă din cadrul Uniunii, planificând o alternativă viabilă care să asigure un parteneriat eficient pentru România. Pentru electoratul cu tendinţe naţionaliste, întărirea relaţiei cu SUA se poate interpreta şi ca o replică dată Europei care “nu ne vrea”.

Electoratului naţionalist i se adresează şi mişcarea recentă a lui Corneliu Vadim Tudor, care şi-a anunţat revenirea în fruntea partidului său, care de altfel îşi va re-adopta vechea denumire şi vechea doctrină.

Toate aceste reveniri pot fi puse pe seama respingerii PPRM de către popularii europeni, dar şi a sesizării, de către Vadim Tudor, a unei noi oportunităţi istorice de a-şi afirma mesajul specific (de altfel, săptămâna trecută sesizam consolidarea unei nişe pentru mesajul extremist în România).

Atât circumstanţele externe (prin percepţia respingerii României de către Uniunea Europeană, care se va intensifica în perioada următoare), cât şi cele interne (prin prezumtivele nemulţumiri şi reacţii populare faţă de anumite măsuri guvernamentale), dar şi climatul general de agitaţie şi tensiune din spaţiul public favorizează existenţa (şi creşterea credibilităţii) unei voci politice puternice de factură naţionalistă şi extremistă (inclusiv cu o componentă de euroscepticism).

Persoane de interes:    Corneliu Vadim Tudor   

Administratorul