„Eu cred ca ar fi complet imoral din partea noastra sa ne ducem in fata electoratului si sa spunem: Stiti, dupa ce ne-ati ales ca liberali, acum sa ne schimbam culoarea si sa devenim altceva”, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, referindu-se la proiectul lui Valeriu Stoica privind fuziunea PNL-PD si afilierea la PPE. 

Intrebat daca fuziunea cu PD-ul a fost ratata la Congresul PNL sau e in perspectiva, premierul a declarat ca „Fuziunea cu PD-ul nu avea cum sa fie ratata la congresul nostru. La congresul pe care l-am avut la inceputul lui februarie 2005, PNL-ul si-a aratat in mod clar disponiblitatea pentru o fuziune. Acest lucru l-am facut si recent, in urma cu doua saptamani”.

 

Dorind să loveasca in legitimitatea poiectului susţinut de Valeriu Stoica, Tariceanu a declanşat (voluntar sau nu) un atac la adresa moralitatii gestului PD de a trece de la social-democratie la curentul popular.

 

Nu trebuie, aşadar, exclusă posiblitatea ca primul-ministru să fi transmis deliberat un mesaj de acest tip tocmai pentru a-şi întări profilul, puternic afectat de ofensiva lui Băsescu. Or, Tăriceanu nu poate ieşi din umbră decât prin poziţionări în forţă pe subiecte sensibile.

 

Practic, putem spune că ofensiva PD şi acţiunile preşedintelui Băsescu l-au adus pe Tăriceanu în situaţia de a renunţa la prudenţa politică pentru a-şi impune, prin mesaje conflictuale, autoritatea. Această reacţie nu este justificată decât din perspectiva competiţiei dintre PNL şi PD, pentru că altfel întărirea unui partener nu este neapărat motiv pentru o ofensivă proprie.

 

Aprecierile primului-ministru ar putea tensiona relaţiile din interiorul coaliţiei de guvernare. Prezentând PNL ca un partid pur ideologic, în contrast cu imoralitatea PD şi PC, Călin Popescu Tăriceanu riscă să-şi ostilizeze o parte importantă a guvernului.

 

O altă explicaţie a mesajului emis de liderul PNL este legată de încercarea sa de a-si echilibra relatiile cu diversele grupări din PNL: a emis mesajul legat de fuziunea cu PD pentru a temepera grupul care solicita acest lucru, iar acum a întărit puritatea ideologică a PNL pentru a-i calma pe cei care nu accepta renuntarea la liberalism.


Administratorul