Emil Boc a declarat că împreună cu Adriean Videanu, Sorin Frunzaverde si Vasile Blaga, doreste sa se transmita tuturor democratilor faptul ca PD “nu are, nu a avut si nu va avea un drum comun cu PSD”. 

Radu Berceanu a declarat că nu poate renunta la doctrina social-democrata, el declarand ca isi mentine aceste convingeri. Radu Berceanu a amintit ca PD a castigat alegerile fiind social-democrat, iar acum partidul nu poate veni sa le spuna votantilor sai: “V-am pacalit. Dupa ce ne-ati dat puterea, ne ducem in alta parte sa facem alte lucruri”. Radu Berceanu considera ca argumentul lui Emil Boc, prin care sustinea ca “PD nu poate avea drum comun cu PSD, este neintemeiat: in prezent, PD fiind partidul cotat cel mai bine in sondaje, context in care schimbarea orientarii este “o greseala foarte mare pentru PD si un cadou nesperat pentru PSD”.

Tandemul Videanu-Boc este expresia unui compromis girat cel mai probabil de preşedintele Băsescu. Adriean Videanu, până acum un apropiat al lui Radu Berceanu, nu a respectat niciodata statul lui Emil Boc impus de Traian Basescu. Faptul ca s-a ajuns acum la soluţia tandemului sugereaza ca presiunile prezidentiale în această direcţie au  fost foarte mari.

Candidatura lui Cezar Preda pe o platforma social-democrata este una pur decorativa avand in vedere lipsa sa de anvergura in PD. Acest lucru certifică faptul că PD îşi va schimba doctrina şi va deveni un partid popular. Mai mult, semnalele favorabile în acest sens transmise de reprezentanţii PPE întăresc această concluzie.

Reacţia lui Radu Berceanu a fost foarte dură, fapt care sugerează un conflict ireconciliabil cu Traian Băsescu.

Argumentele sale – trecerea la populari reprezintă un cadou pentru PSD – i-ar putea aduce sprijin suplimentar având în vedere că ele sunt corecte. Practic, prin schimbarea de ideologie a PD, PSD va rămâne singurul reprezentant al curentului social-democrat ceea ce înseamnă implicit posibilitatea de a disloca zona de electorat de centru-stânga care vota PD şi care ar putea fi atrasă de pragmatismul lui Geoană. Pe de altă parte, e adevărat că acumularea de către PSD a majorităţii voturilor de stânga va depinde în mare măsură atât de ce va face Ion Iliescu, dar şi de capacitatea noii conduceri a PSD de închega un mesaj extins de stânga atractiv.

Revenind la PD, democraţii vor avea, într-o primă etapă, dificultăţi importante legate de credibilizarea acestei schimbări brutale a doctrinei. Lui Emil Boc, până acum un susţinător fervent al social-demcraţiei, nu-i va fi uşor să promoveze un discurs popular fără a pierde din onorabilitate şi credibilitate.

Deocamdată nu se poate discuta despre o scindare a PD între aripa populară şi cea social-democrată. Sunt posibile dezertări izolate, dar atâta timp cât sondajele arată un sprijin ridicat pentru Alianţă, plecările vor fi puţine.

În ceea ce priveşte relaţia cu PNL, este de aşteptat o ostilizare a rapoturilor având în vedere că liberalii vor percepe PD ca un concurent direct în atragerea voturilor de dreapta.

Persoane de interes:    Adriean Videanu    Emil Boc   

Administratorul