Steaua Bucuresti – cea mai simpatizata echipa de fotbal din Romania, conform sondajului CSCI ​de la inceputul lunii februarie. Un roman din doi este sustinator al echipei bucurestene.

CSCI continua, asadar,​ publicarea datelor din cercetarea inedita efectuata la inceputul lunii. De aceasta data, in atentia respondentilor a fost adusa tema popularitatii echipelor de fotbal din Romania. Si in acest caz au fost facute analize privind relatia dintre simpatiile politice ale celor intervievati si optiunile de ordin fotbalistic.

Suporteri fotbal Romania

Steaua Bucuresti este de departe cea mai iubita echipa de fotbal din Romania, aproximativ 49% dintre romani declarandu-si adeziunea la culorile ros-albastre, fata de numai 11% pentru Dinamo Bucuresti si 6% pentru CFR Cluj si Universitatea Craiova.

​Echipa aflata in prezent pe primul loc, Astra Giurgiu, este simpatizata de doar 1% dintre romani.

Femei vs Barbati

Femei vs Barbati

Steaua este preferata suporterilor romani, indiferent de mediul de rezidenta al acestora, de varsta, sex sau de simpatiile politice.

Dinamo este simpatizata de un numar aproape dublu de barbati, fata de femei, precum si de un numar mai mare de tineri (16% dintre cei de 18-34 de ani, fata de doar 11% dintre cei de varsta medie si doar 7% dintre cei de peste 60 de ani). ​

Urban vs Rural

Urban vs Rural

De asemenea, Dinamo este simpatizata peste media sa in mediul rural. ​Pe regiuni, Steaua are scorul cel mai mare in Moldova (53%) in timp ce CFR Cluj, de exemplu, este simpatizata doar in Transilvania (18%). CFR Cluj este favorita votantilor UDMR (peste jumatate dintre acestia o sustin).

Stanga vs Dreapta

Stanga vs Dreapta

Universitatea Craiova este mai mult apreciata de votantii stangii decat de cei ai dreptei, lucru valabil si pentru Steaua. In schimb, printre sustinatorii Astrei, domina votantii de dreapta.

Singurul loc in care intervin diferente majore este in cazul celor care voteaza UDMR, acolo unde echipa preferata, cu un procent de 59%, este CFR Cluj.

Metodologie si esantion

  • Populatia adulta, neinstitutionalizata folosind metoda CATI. Intrebari legate de subiecte diverse.
  • Esantion 1096 interviuri.
  • Esantion multistadial cluster, cu selectia probabilistica a persoanelor.
  • Esantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2009 si recensamantul populatiei 2002. Eroare tolerata 3.2%, la un nivel de probabilitate de 95%.
  • National.
  • 1-4 februarie 2016.

infopolitic