Liderul PPCD a propus ca la viitoarele alegeri PPCD, PNL şi PD să candideze pe liste comune cu un program comun, formând împreună un pol popular. Afirmaţiile lui Ciuhandu vin după ce liderul grupului popular din Parlamentul european a recomandat Partidului Democrat să colaboreze cu PPCD dacă vrea să devină membru al PPE.

Marşul popular al democraţilor riscă să se lovească de o serie de obstacole, cel mai important fiind condiţia impusă de PPE privind o colaborare cu foştii ţărănişti. În cazul în care presiunile popularilor europeni pentru o colaborare cu PPCD se vor intensifica, democraţii se vor găsi într-o situaţie periculoasă pentru că eventualele câştiguri politice ale afilierii la familia populară ar putea fi compromise de aocierea cu vechii „inamici” din timpul guvernării CDR. In plus, partidul lui Ciuhandu are o mare inertie la nivel decizional si comunicational iar aceasta realitate poate functiona pe post de balast politic in orice forma de aliere.

Ecuaţia politică se complică şi mai mult dacă avem în vedere demersul popular al Partidului Conservator. Argumentul PD – plecăm din Internaţionala Socialistă pentru că nu vrem să facem compromisuri în relaţia cu PSD – ar deveni nul în cazul în care PD ar trebui să colaboreze cu PC (soluţia imorală în viziunea lui Traian Băsescu).

Revenind la proiectul de alianţă electorală propus de Ciuhandu, demersul reprezintă o ultimă răbufnire a foştilor ţărănişti în încercarea de a câştiga avantaje politice de pe urma afilierii lor la PPE.

În acest moment însă, este greu de crezut că vor convinge PD şi PNL de utilitatea electorală a formării unui pol popular. PD va evita o asociere de acest tip, atât din cauza problemelor electorale, cât mai ales datorită dorinţei liderilor democraţi de a urma un parcurs individual în vederea trasformării partidului în cea mai mare formaţiune politică din Româna.

În cazul PNL, lucurile sunt şi mai complicate având în vedere că o bună parte dintre liberali doresc să rămână ataşaţi filonului lor doctrinar.


Administratorul