CSCI face o cercetare inedita – verifica pe cine ar vota romanii dintre domnitori, daca acestia ar trai azi si ar candida la alegerile prezidentiale. Evident, este o situatie ipotetica, in care se testeaza profilul dezirabil de presedinte pe care romanii si l-au format.

Echipa Infopolitic isi asuma eventualele erori, insa exercitiul de imaginatie este relevant si in legatura cu imaginea pe care romanii o au cu privire la presedintele ideal.

Presedinte alternativ

Castigatorul unor alegeri prezidentiale ipotetice, la care ar participa lideri istorici, ar fi Vlad Tepes, care domina clar clasamentul. Nu mai putin de 35% dintre romani l-ar alege pe Vlad Tepes, prin comparatie cu 21% care l-ar vota pe Cuza, 18% care l-ar vota pe Stefan Cel Mare si 9% care l-ar vota pe Mihai Viteazu. Dupa acestia, in top se mai afla, in ordine descrescatoare, Constantin Brancoveanu, Decebal si Tudor Vladimirescu.

Femei vs Barbati

Remarcam faptul ca Vlad Tepes este castigator printre alegatorii de toate varstele, dar si in batalia sexelor, acolo unde este preferat atat de barbati cat si de femei, chiar daca Alexandru Ioan Cuza pare sa aiba mai mult succes in randul doamnelor si domnisoarelor, decat in cel al barbatilor.

Femei vs Barbati

Stanga vs Dreapta

Despre o supriza putem vorbi, la prima vedere, atunci cand ne uitam la scorul pe care Mihai Viteazu il obtine in randul votantilor de partide si vedem ca alegatorii UDMR i-ar acorda acestuia votul, mai mult decat cei ai Stangii sau Dreptei romanesti.

Stanga vs Dreapta

Urban vs Rural

Urban vs Rural

In ceea ce priveste mediul urban vs mediul rural, Vlad Tepes se afla aproape la egalitate in preferintele romanilor. Alexandru Ioan Cuza scade in procente in mediul rural, avand doar 15% fata de Stefan cel Mare care a fost votat cu un procent de 25%. Stefan cel Mare a fost votat in special in Moldova, in timp ce Mihai Viteazul a fost sustinut mai mult de ardeleni.

Metodologie si esantion

  • Populatia adulta, neinstitutionalizata folosind metoda CATI. Intrebari legate de subiecte diverse.
  • Esantion 1096 interviuri.
  • Esantion multistadial cluster, cu selectia probabilistica a persoanelor.
  • Esantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2009 si recensamantul populatiei 2002. Eroare tolerata 3.2%, la un nivel de probabilitate de 95%.
  • National.
  • 1-4 februarie 2016.

infopolitic