PSD va depune in aceasta saptamana un amendament la Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului, astfel incat presedintele tarii sa poata fi demis prin majoritatea simpla a celor care se prezinta la vot, a anuntat deputatul Valeriu Zgonea. „Daca pentru aprobarea prin referendum a problemelor de aparare nationala sau de modificare a Constitutiei este necesara majoritatea voturilor valabil exprimate, pentru aprobarea demiterii presedintelui Romaniei este necesara majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale”. (Adevarul)

***

Adrian Năstase: „Traian Basescu a fost in permanenta un adversar al autostrazilor, el a si spus lucrul asta. Singura lui contributie notabila la autostrazi a fost plata a 120 de milioane de dolari pentru a pune un fel de carton asfaltat pe autostrada lui Gheorghiu Dej spre Pitesti, care s-a facut pulbere in cateva luni. In rest, n-a reusit niciodata sa faca altceva decat eventual sa opreasca autostrada spre Constanta in 1997. Din pacate, actuala putere merge in continuare pe formula lui Traian Basescu – «in fiecare an, nici un km de autostrada»”. (Gardianul)

***

PSD declanseaza, saptamana aceasta, procedura de strangere de semnaturi pentru sustinerea introducerii votului uninominal si a parlamentului unicameral, a declarat ieri, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, dupa sedinta Biroului Permanent National. Masura intra in planul conducerii PSD de reformare a clasei politice. Pentru a putea fi dezbatut in Parlament, proiectul cu pricina necesita un numar de cel putin 500 de mii de semnaturi, pe care social-democratii sunt siguri ca il vor atinge. Si, pentru un asemenea proiect au si sprijinul reprezentantilor Puterii.

 

Multitudinea de iniţiative lansate simultan de PSD sugerează decizia de reactivare în plan public a principalului partid de opoziţie, după o perioadă relativ lungă de timp în care acesta s-a cantonat într-o poziţie defensivă şi dominată, în acelaşi timp, de dispute interne.

Iniţiativele nu echivalează însă cu finalul războiului intern şi nici măcar cu un nou armistiţiu, ci, probabil, cu impulsionarea puternică a grupului Geoană (ca urmare a ofensivei personale a acestuia), concomitent cu susţinerea, în continuare, de către Adrian Năstase a atacului personal la adresa lui Traian Băsescu. Trebuie amintit că astăzi va avea loc şi conferinţa de presă a lui Ion Iliescu, un alt demers similar – şi la fel de personal – care se va adăuga celor descrise deja.

Aliniate, aceste efecte ale unor decizii personale creează impresia de coordonare la nivel central a partidului; impresia este, desigur, temporară, deoarece ritmul propunerilor va scădea, probabil, în funcţie de resursele emitenţilor.

Resuscitarea temei votului uninominal aduce un dublu avantaj pentru social-democraţi: pe de o parte, ei preiau o temă la care actuala putere nu se poate raporta adversativ, pe de altă parte îi conferă un caracter deosebit de concret, de acţiune care trece dincolo de simplul discurs.

Într-un fel, reactualizarea şi concretizarea acestui subiect va fi un test important pentru clasa politică românească: este un subiect teoretic consensual pentru toate partidele importante (cu excepţia UDMR) şi acordul pentru îndeplinirea acestui obiectiv ar trebui să fie doar o chestiune de timp; cu toate acestea, tendinţa fiecărei formaţiuni în parte de a-şi asuma proiectul, precum şi divergenţele dintre partide pe această temă (PNL şi PD au anunţat deja că nu au o părere comună) sunt condiţii care vor alimenta o dezbatere sau  chiar o controversă generalizată pe tema votului uninominal, în care se vor implica şi reprezentanţi ai societăţii civile.

De asemenea, rămâne de văzut măsura în care social-democraţii vor avea capacitatea organizatorică de a duce până la capăt iniţiativa lor de strângere de semnături, în pofida dificultăţilor de armonizare a tuturor taberelor interne pentru un scop comun, dar şi a previzibilelor acuzaţii de tip fraudă din partea puterii/societăţii civile.

În privinţa celorlalte două direcţii de atac, de această dată la adresa preşedintelui, se impun câteva observaţii.

Astfel, deşi aduce în mesajele sale argumente care s-ar putea dovedi credibile, cel puţin pentru o parte din electorat, credibilitatea lui Adrian Năstase în susţinerea acestei ofensive anti-Băsescu este afectată de cel puţin doi factori: perceperea tenacităţii şi agresivităţii sale ca disperare, determinată de poziţia sa ameninţată de preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi motivaţiile profund personale ale luptei cu actualul şef al statului. Astfel, deşi ideile pe care le lansează ar putea fi considerate valabile, ele sunt puternic bruiate de suspiciunea de război personal.

Cât despre iniţiativa de demitere a preşedintelui prin referendum, ea este slabă nu numai fiindcă pare replică la tentativa puterii de schimbare a şefilor de camere parlamentare, dar prin însuşi conţinutul său (se aduce în discuţie termenul de “demitere”, nu pe cel constituţional de “revocare”; semnificaţia sa este echivalentă cu o legiferare a haosului, în condiţiile în care o asemenea măsură ar deveni realitate). Faptul că o asemenea iniţiativă este asumată public de PSD sugerează nu numai o atitudine puternic vindicativă vis-a-vis de Traian Băsescu (care afectează inclusiv cenzura raţională a ideilor de acest tip), ci şi o lipsă de proiecte, care permite ca asemenea produse să fie promovate public.


Administratorul