A mai rămas o săptămână până la Congresul PSD şi disputa dintre diversele grupuri de influenţă începe să se acutizeze.

În condiţiile în care cele două funcţii – de preşedinte şi preşedinte executiv – par acontate de Ion Iliescu, respectiv de Adrian Năstase, mai rămân zece demnităţi importante (9 vicepreşedinţi şi 1 secretar general) pentru care se anunţă o confruntare încinsă.

Pentru cele zece funcţii şi-au anunţat deja intenţia de a candiada Miron Mitrea, Victor Ponta, Ioan Rus, Ioan Mircea Paşcu, Cristian Diaconescu, Corina Creţu, Mihai Tănăsescu, Şerban Nicolae, Ilie Sârbu.

Mulţi alţi lideri importanţi ai PSD încă nu şi-au anunţat intenţia ceea ce arată că jocurile de culise încă nu s-au încheiat.

În orice caz, este clar că numărul candidaţilor îl va depăşi pe cel al posturilor, fapt care va alimenta puternic tensiunile.

În cazul funcţiei de secretar general al partidului, a treia ca importanţă, pretenţiile lui Miron Mitrea sunt contestate atât dinspre tabăra Năstase, cât şi dinspre tabăra Iliescu. Semnalele din ultimul timp sugerează că fiecare dintre cele două curente doreşte să controleze această funcţie pentru că ea se va dovedi decisivă în ceea ce priveşte înclinatea balanţei de putere în partid.

Nu este exclus ca în condiţiile echilibrului de forţe din partid, influenţa viitorului secretar general să-l transforme pe acesta în cel mai important factor de putere al social-democraţilor pentru că fiecare tabără va dori să şi-l apropie.

Nici miza vicepreşedinţilor nu este lipsită de importanţă avand în vedere că cele două tabere vor dori să-şi asigure o majoritate printre aceştia.

Răpirea jurnaliştilor a acoperit din punct de vedere mediatic disputele din PSD, dar acest lucru nu înseamnă că ele au dispărut. Dimpotrivă, chiar cazul celor trei jurnalişti a fost transformat în armă de reglare a raporturilor de forţă în partid şi va fi folosit în continuare prin scoaterea în evidenţă a legăturilor anumitor lideri cu oamenii de afaceri arabi.

Toate semnalele indică faptul că săptămâna viitoare se va înregistra punctul maximal al disputelor legate de împărţirea puterii în PSD. Şi tot atunci vor avea loc negocierile finale între diversele grupuri de influenţă.


Administratorul