–        Problema influenței grupurilor de interese

Dupã cum era de așteptat, Bãsescu a reacționat dur la poziția guvernului care a considerat cã informațiile primite de la SRI nu confirmã influențarea unor membrii ai cabinetului de cãtre gruprui de interese.

Practic, prin reacția referitoare la notele SRI, premierul Tãriceanu a lãsat sã se înțeleagã cã președintele lanseazã acuzații gratuite, folosindu-se în acest scop de instituții ale statului. Fiind vorba de o problemã care îl viza personal și care îi punea sub semnul întrebãrii întreg setul de atribute pozitive, Traian Bãsescu s-a simțit obligat sã opteze pentru un rãspuns dur menit sã-i recrediblizeze poziția.  De altfel, din mesajul șefului statului reiese cã nu se aștepta la o asemenea reacție a primului ministru („a fost o abordare publica surprinzatoare”). Prin urmare, nu este exclus ca atacul sãu sã aibã o cauzã emoționalã.

Traian Bãsescu a fost ceva mai explicit în ceea ce privește identificarea zonelor în care graviteazã grupurile de interese (sistemul de sãnãtate, vãmi, sistemul energetic). Acest lucru permite identificarea ariilor de rãspundere politicã care interacționeazã cu grupurile de interese și care aparțin liberalilor și conservatorilor.

Pe de altã parte, mesajele lui Bãsescu întrețin și o anumitã stare de confuzie. Declarând cã premierul a luat decizia de a amâna anticipatele dupã ce s-a întâlnit cu un important om de afaceri, cu un ziarist care are afaceri cu acesta și, în cele din urmã, cu un reprezentant al unei mari firme producãtoare de țigãri putem înțelege cã însuși primul-ministru se aflã sub influența grupurilor de interese, lucru care echivaleazã cu o veritabilã solicitare adresatã premierului de prezentare a demisie.

–        Efectele asupra stabilitãții guvernamentale

Acest atac fãrã precedent aruncã în aer reuniunile Alianței și Coaliției. De altfel, mesajul ultimativ al președintelui – “este momentul ca Executivul sã iasã din minciunã și sã aleagã: ori își respectã promisiunile fațã de electorat, ori merge alãturi de grupurile de interese” – ridicã un mare semn de întrebare în legãturã cu oportunitatea menținerii actualei formule guvernamentale.

Premierul Tãriceanu este pus într-o situație ingratã din care singura ieșire onorabilã pare a fi o negociere cu Bãsescu (dacã mai este doritã de președinte).

Tãriceanu nu poate face pași înapoi, dupã ce a afirmat tranșant cã notele informative ale SRI sunt irelevante, pentru cã ar însemna sã-și compromitã definitiv credibilitatea

În același timp însã, Tãriceanu nici nu poate continua rãzboiul cu Bãsescu fãrã riscul de a se lovi de retragerea PD din guvern. De altfel, democrații au deja o motivație consistentã, pregãtitã chiar de președinte, respectiv colaborarea guvernului (aripa Tãriceanu) cu structuri corupte.

Dacã atacul lui Bãsescu a fost determinat doar de o șocul emoțional provocat de contestarea lui Tãriceanu, este de posibil sã se ajungã la o soluție de compromis.

Însã, dacã ne aflãm într-o fazã superioarã a unui plan de compromitere a primului-ministru (variantã care pare mai plauzibilã dacã analizãm evenimentele din ultimele douã sãptãmâni), atunci este foarte probabil ca presiunile la adresa premierului sã se intensifice.

Faptul cã Bãsescu își joacã cea mai importantã carte – anticorupția – și face acest lucru pentru a lovi în Tãriceanu sugereazã cã el nu se va opri aici și cã va solicita demisia premierului. Traian Bãsescu nu poate risca sã compromitã ideii “anticorupției”, pentru cã ar însemna sã-și anuleze singur cea mai importantã sursã de credibilitate și de voturi. Acesta este motivul pentru care înclinãm sã credem cã președintele va refuza un compromis cu Tãriceanu. Cu excepția situație ingrate pentru premier în care acesta și-ar recunoaște greșeala.

Primul-ministru are și varianta declanșãrii unui rãzboi total cu Bãsescu. Însã, pentru aceasta are nevoie de sprijinul total al partidului și al partenerilor de guvernare. În plus, ar fi obligat și la o înțelegere cu PSD (care sã susținã un guvern minoritar PNL – PC – UDMR), lucru periculos pentru credibilitatea liberalilor pe termen mediu și lung.

Persoane de interes:    Călin Popescu Tăriceanu    Traian Basescu   

Administratorul