Deşi coaliţia guvernamentală are o majoritatea fragilă în Senat, lansarea moţiunii “Agricultura” a fost considerată, în momentul lansării, un prim moment în care PSD şi-a început activitatea de partid de opoziţie. Existau premise ca dezbaterea pentru această moţiune să conducă la dificultăţi pentru Gheorghe Flutur, însă situaţia din Senat a arătat o realitate total diferită.

PSD pare în continuare lipsit de motivaţie pentru a susţine o opoziţie reală, în timp ce principalele atacuri la adresa puterii vin din cu totul alte zone (exemplu: ultimul atac al lui Cosmin Guşă la adresa lui Traian Băsescu).

Discutarea moţiunii în Senat a fost o oportunitate ratată pentru PSD. Deşi s-ar fi aşteptat mai mult spirit combativ, dezbaterile de ieri i-au prilejuit lui Gheorghe Flutur lansarea mai multor atacuri la adresa guvernării Năstase, transformând atacul la adresa lui într-un veritabil contraatac.

Lipsa de forţă a PSD este dată de incertitudinea care încă domneşte asupra viitoarei conduceri. Aceasta duce la lipsă de cooperare în interiorul partidului şi, implicit, la astfel de situaţii în care tot PSD ajunge să fie atacat.

Premisa de la care pleca lansarea moţiunii Agricultura avea un fundament real, bazat pe stilul acordării de subvenţii în lei către producătorii agricoli. Dar PSD nu a ştiut nici cum să îşi susţină argumentele, şi nici un purtător central de mesaj de calibru. Momentul în care o senatoare a PSD a izbucnit în plâns, incapabilă să spună câteva cuvinte a fost doar apogeul unei şedinţe în care discursurile celor implicaţi au arătat cât de slab pregătită este clasa politică autohtonă.

Pentru PSD, moţiunea a fost un eşec total. În acest caz, trebuie precizat că succesul este mai degrabă de imagine decât politic. Este evident că, deşi coaliţia guvernamentală este fragilă în Senat, are suficienţi membri pentru a opri astfel de iniţiative. Prin urmare, consecinţele politice ale moţiunii ar fi apărut doar în cazul unui accident politic de neimaginat (absenţa propriilor senatori într-o proporţie mult prea mare). Subliniem că, până acum, absenţa senatorilor coaliţiei a condus la imposibilitatea de a vota pozitiv anumite legi, nu la inversarea raportului de forţe (nu se atingea un anumit prag de vot; niciodată nu s-a ajuns la situaţia în care voturile coaliţiei să fie mai puţine decât voturile opoziţiei). Aşadar, nu existau aşteptări reale ca parlamentarii puterii să voteze alături de cei ai opoziţiei.

Un succes de imagine ar fi fost constituit în urma a două condiţii: moţiunea să fie votată şi de membrii PPRM, iar efectul mediatic al moţiunii ar fi fost criticarea dură a actualului ministru. La nivel de imagine însă, câştigătorul clar al situaţiei a fost Gheorghe Flutur.

În perspectivă, PSD va trebui să îşi regleze relaţiile de partid pentru a putea produce o opoziţie reală. Mai ales că deputatul PSD Ovidiu Brînzan, fost ministru al Sanataţii, a anunţat, joi, ca grupul PSD din Camera Deputaţilor va iniţia o moţiune simpla prin care va cere dezbaterea crizei din sanatate.

Au trecut aproape patru luni de guvernare, dar PSD nu a reuşit să lanseze nici un atac major la adresa guvernării, chiar dacă există aşteptări în acest sens, precum şi suficiente teme de atac. Deşi premisele politice sugerează că PSD are mari posibilităţi de a genera un echilibru de guvernare, realitatea practică sugerează că nu există mari diferenţe între comportamentul actualei opoziţii şi comportamentul fostelor opoziţii.

Absenţa PSD din spaţiul media pe teme de guvernare este determinată şi de discreţia aripii Năstase formată din foşti miniştri (mai competenţi în a emite asemenea evaluări). Una din marile probleme ale acesteia este că, în momentul în care va reveni în prim-plan (după constituirea guvernului din umbră), este obligată să îşi reconsidere întreg discursul public (într-o manieră identica cu procesul similar prin care trece Traian Băsescu, dar în sens contrar).

Şi, în condiţiile în care campania electorală arăta că singura legitimare reală a mesajelor PSD era actul de guvernare şi realizările permise de guvernare. În opoziţie, legitimarea trebuie să fie alta, iar absenţa sa ar putea conduce la compromiterea mesajului PSD în sine (indiferent de tentativele de schimbare sau reformare internă).

Persoane de interes:    Gheorghe Flutur   

Administratorul