PNL a anuntat public ca nu doreste anticipate, intr-un comunicat care reprezinta practic declaratia de independenta a liberalilor si a lui Calin Popescu Tariceanu insusi fata de Traian Basescu.

PNL i-a comunicat pentru prima oara oficial presedintelui ca problema anticipatelor „nu face parte din agenda politica”, sau, in orice caz, nu din cea liberala. Motivul invocat de liberali ieri, intr-un comunicat de presa, este ca guvernul trebuie sa respecte calendarul de aderare la UE si ca pentru asta ar trebui adoptat in lunile urmatoare „un numar important de acte normative”.

Totodata, PNL argumenteaza ca partidele aflate la putere si-au respectat obligatiile si ca „nu se intrevad semne care sa puna in pericol stabilitatea coalitiei”. Finalul comunicatului este cea mai clara dovada ca pozitia de ieri este o declaratie de independenta a PNL in fata presedintelui Basescu.

PNL reaminteste ca „orice problema legata de activitatea Executivului este atributul premierului care, daca va simti nevoia, se va consulta cu formatiunile politice care compun coalitia guvernamentala”. (Cotidianul)

Această reacţie marchează/confirmă în mod explicit războiul deschis între Băsescu şi liberali pe tema anticipatelor. Prin această poziţie tranşantă, liberalii se delimitează strict de intenţiile preşedintelui, pe care acesta le-a reluat, de altfel, inclusiv zilele trecute. E a doua reacţie dură a liberalilor faţă de preşedintele Băsescu (după cea înregistrată la finalul săptămânii trecute, după emisiunea de la TVR).

Gestul PNL ar putea avea urmări semnificative asupra stabilităţii raporturilor din coaliţia de guvernare în condiţiile în care liberalii au afirmat că toate partidele coaliţiei au avut o atidudine corectă. Acest semnal contrazice practic flagrant atacurile dure ale lui Traian Băsescu împotriva PUR (PC). Este de aşteptat o reacţie fie din partea lui Băsescu, fie din partea Partidului Democrat.

Simultan cu atitudinea PNL, Partidul Conservator şi-a reconfirmat poziţia intransigentă anti-anticipate, în timp ce UDMR, declarându-se împotrivă din principiu, nu exclude dialogul pe această temă.

În urma acestei divergenţe evidente, ne putem aştepta la lovituri din partea lui Băsescu la adresa PNL (ce pot fi interpretate ca fiind inaugurate deja odată cu arestarea lui Dinu Patriciu). Cea mai previzibilă dintre ele îl vizează pe însuşi Tăriceanu, care va deveni, probabil, ţinta directă a preşedintelui în perioada care urmează (mai ales ca urmare a legăturii sale directe cu Dinu Patriciu). Această direcţie de acţiune este facilitată şi de eşecurile guvernării şi prestaţia slabă a lui Tăriceanu ca premier.

Afişarea agresivă de către liberali a controlului pe care l-ar avea asupra deciziei remanierii reprezintă o nouă dovadă că în PNL domneşte o stare de nervozitate accentuată faţă de atacurile la care este supus premierul, faţă de presiunile pe care trebuie să le suporte partidul (inclusiv prin arestarea lui Dinu Patriciu), precum şi în contextul propunerilor unor liberali de fuziune cu PD într-un partid popular.

În plan politic, este de aşteptat ca în interiorul PNL să apară conflicte, generate chiar de problemele politice şi de imagine pe care performanţa lui Tăriceanu le aduc partidului, caz în care şi din interior tabăra anti-Tăriceanu ar putea forţa revenirea lui Stolojan ca preşedinte de partid (după ce preşedintele pare a susţine tot mai evident această variantă).

În acest context, Stolojan ar putea avea parte de o nouă intrare în prim plan ca “salvator”, dar credibilitatea de care se bucura la ultima “descindere” de acest tip este dramatic afectată de retragerea sa şi toate zvonurile din jurul acesteia, precum şi de boala invocată de nenumărate ori.

Frământările din PNL nu se opresc aici, dată fiind şi anunţata intervenţie a lui Valeriu Stoica şi a proiectului său popular (a cărui evoluţie este, în prezent, incertă). PNL traversează, în acest moment, o perioadă deosebit de dificilă.

Ceea ce putem afirma cu certitudine este faptul că puterea a intrat într-o stare de pre-criză. Acutizarea sau clamarea situaţie depinde în mare măsură de rezultatul Congresului PD şi modul în care se va poziţiona noua conducere a partidului faţă de PNL


Administratorul