Liberalii il acuza pe presedintele Basescu ca este instigatorul neintelegerilor din Alianta.
Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca declaratiile lui Ludovic Orban privind schimbarea sefilor serviciilor secrete si ai institutiilor publice conduse inca de reprezentanti ai fostei puteri reprezinta pozitia oficiala a PNL.

Liberalii continua atacurile la adresa presedintelui Traian Basescu, desi, la ultima discutie cu PD, s-a convenit ca nimeni sa nu mai iasa cu declaratii dure la adresa sefului statului.

Radu Berceanu a precizat, ieri, pentru AM Press, referindu-se la declaratiile premierului Calin Popescu-Tariceanu, ca, „daca aceasta e parerea liberalilor, va trebui analizata ca atare”. „Ne-am lamurit ca Orban nu vorbeste singur la luna si vom lua in serios de data asta ce a spus. Probabil, PD va avea o reactie pe aceasta tema”, a spus liderul democrat. Berceanu a atras atentia ca lipsa de unitate a Aliantei e folosita atat de opozitie, cat si de sindicate.

 

Asumarea, de către Călin Popescu-Tăriceanu, a mesajelor lansate de Ludovic Orban reprezintă o acutizare fără precedent a unei situaţii pasiv-conflictuale care durează de mai mult timp între liberali şi Traian Băsescu. O precizare necesară este aceea că, deşi explicit premierul se referă la o critică anume lansată de Ludovic Orban, atitudinea sa este evident menită să fie percepută ca o solidarizare cu discursul de ansamblu al acestuia, accentuat contestatar faţă de şeful statului.

Până acum, discursul lui Orban era considerat o reacţie disproporţionată la agresivitatea şefului statului în raporturile cu liberalii, reacţie nu lipsită de o anumită doză de excentricitate, motiv pentru care liderul liberal era privit mai degrabă ca un disident care lansează mesaje incomode. Acum, prin precizarea, venită de la şeful PNL, că Orban exprimă punctul de vedere al partidului şi nu unul personal, discursul său devine oficial şi reprezentativ pentru întreaga formaţiune liberală.

De altfel, această percepţie – a reprezentativităţii pentru PNL – ar putea fi un prim efect urmărit de acest gest de asumare al lui Călin Popescu-Tăriceanu. Confruntat, în ultima vreme, cu multiple semnale menite să releve opiniei publice faptul că actualul premier nu se bucură de unanimitate în partid, ba chiar că există o considerabilă tabără contestatară (unele voci părând chiar dispuse să îl sacrifice în numele interesului partidului – v. declaraţiile lui Valeriu Stoica), Tăriceanu încearcă, prin această poziţionare, sublinierea forţei şi autorităţii taberei pe care o prezidează, capacitatea sa de a lansa mesaje puternice şi curajul în confruntarea cu şeful statului.

Prin afirmarea faptului că Orban reprezintă punctul de vedere al întregului PNL, atacul la adresa lui Traian Băsescu devine politica oficială a acestui partid, iar vocea celeilalte tabere (favorabile preşedintelui) este trecută sub tăcere.

PNL încearcă, pe această cale, să preia iniţiativa în cadrul Alianţei, pas pe care l-a amânat sau nu l-a considerat util multă vreme. Momentul ales este justificabil, dat fiind că liberalii tind să recepteze cea mai mare parte a presiunilor sociale la adresa guvernului.

Dezavantajul lor principal derivă însă din caracterul defensiv al acestei acţiuni. Astfel, dacă PD şi-a asumat de la început o anume poziţionare în cadrul puterii şi a forţat partenerul de Alianţă să preia un anume rol, acum liberalii par că acţionează stimulaţi exclusiv de frustrarea acumulată în timp şi de teama unei evoluţii iremediabil negative, şi nu conform unei strategii cu rezultate anticipabile.

Persoane de interes:    Ludovic Orban    Traian Basescu   

Administratorul