Mircea Geoană şi-a depus candidatura la preşedinţia PSD. Pentru aceeaşi funcţie au mai intrat în cursă Serban Nicolae şi primarul comunei Niculeşti, Dorinel Soare.

Intrarea lui Mircea Geoană în cursă schimbă în bună măsură datele problemei, transformând Congresul PSD dintr-un eveniment liniştit, într-o dispută încinsă.

Faptul că Geoană a amânat până în ultimul moment o asemenea hotărâre arată că şi-a bazat deciziile pe o negociere prealabilă cu teritoriul.

Dacă dorea să intre în cursă doar pentru a-i face opoziţie lui Ion Iliescu şi pentru a se asocia, la nivel de imagine, cu o linie modernă şi proaspătă în PSD, intra mai din timp în cursă şi avea deja construită o campanie solidă.

Intrarea târzie indică prelungirea negocierilor cu filialele, dar şi faptul că Geoană aştepta un sprijin important pe care l-a primit; în primul rând din partea grupării transilvănene, dar şi din partea altor filiale din Moldova şi Muntenia.

În acest moment, şansele lui Mircea Geoană par mici, însă jocul de interese din PSD a devenit atât de neclar încât nu poate fi preconizat un rezultat cert al alegerilor pentru funcţia de preşedinte. Practic, în orice moment este posibilă o răsturnare spectaculoasă de situaţie.

În acest context nu trebuie uitată campania de negativare a imaginii lui Iliescu din ultimele săptămâni care s-ar putea să fi dat roade, destul de mulţi dintre reprezentanţii partidului la Congres fiind înclinaţi să nu-i mai acorde votul lui Iliescu şi chiar să voteze împotriva lui. În aceste condiţii, Mircea Geoană ar putea beneficia de  o şansă nesperată.

Nu este exclus ca Mircea Geoansă să solicite votul Congresului pentru o echipă completă de conducere în ideea că nu este suficientă doar alegerea sa, ci schimbarea în bloc a conducerii partidului.

În ceea ce priveşte intrarea în cursă a lui Şerban Nicolae, există trei explicaţii posibile:

–         Fiind omul lui Ion Iliescu, Şerban Nicolae are rolul de a evita polarizarea disputei pentru preşedinţie între Iliescu (tabăra conservatoare) şi Geoană (tabăra reformatoare).

–         Şerban Nicolae are rolul de a-i lua locul lui Ion Iliescu în ipoteza în care candidatura lui Geoană şi criticile primite dinspre “reformatori” l-ar putea determina să se retragă din cursă.

–         Şerban Nicolae s-a certat cu Ion Iliescu şi face un joc individual (eventual din răzbunare)

Candidatura primarului comunei Niculeşti este un simplu element de culoare care nu va influenţa în nici un fel votul. De altfel, candidatura sa a rămas fără motivaţie după intrarea în cursă a lui Geoană şi Şerban Nicolae.

În acest moment, s-au depus 4 candidaturi pentru funcţia de preşedinte, 2 pentru cea de preşedinte executiv, 5 pentru cea de secretar general şi 33 pentru 11 locuri de vicepreşedinte, toate acestea anunţând o cometiţie strânsă şi mult mai intensă decât ne-am fi aşteptat.

Precizăm că, în prezent, faptul că sunt doar doi candidaţi la postul de vicepreşedinte arată că nimeni nu îi atacă postul lui Adrian Năstase (în formula în care susţinerea pentru Ion Iliescu este majoritară).

Persoane de interes:    Ion Iliescu    Mircea Geoană   

Administratorul