Solicitat sa faca precizari privind declaratiile senatorului George Maior, potrivit carora PSD analizeaza posibilitatea declansarii procedurii de suspendare din functie a sefului statului, Geoana a indemnat ziaristii sa-i puna intrebari lui Maior, informeaza Mediafax. In privinta anticipatelor, PSD si-a structurat ieri echipele de campanie. Cu bani mai putini decat anul trecut, social-democratii sunt pregatiti sa revina la putere, chiar cu riscul de a guverna alaturi de Traian Basescu presedinte. „Traian Basescu va trebui sa invete sa traiasca la Cotroceni cu un alt guvern, nu cu unul de marionete, care raspunde la ordinele lui”, a atacat liderul PSD. 

 

Replierea lui Mircea Geoană în privinţa schimbării lui Băsescu pe căi constituţionale este rezultatul unui calcul politic foarte simplu: dacă atacurile politice la adresa lui Băsescu sunt justificate şi pot aduce voturi, invocarea posibilităţii suspendării preşedintelui, pe fondul credibilităţii mari a acestuia, riscă să îndepărteze votanţi potenţiali pentru PSD.

Într-un asemenea caz, PSD ar fi perceput nu ca un partid care doreşte rezolvarea unor probleme (economice, sociale, provocate de actuala guvernare), ci ca un partid care are o obsesie: Traian Băsescu. Or, o astfel de perspectivă nu are cum să consolideze sprijinul electoral al social-democraţilor.

Pe de altă parte, chiar şi declaraţia lui Mircea Geoană contribuie la creşterea vizibilităţii temei suspendării preşedintelui, lucru care întreţine defensiva în care au intrat reprezentanţii puterii. În acest context, discuţiile pe marginea suspendării/nesuspendării preşedintelui au şi rolul de a-l forţa pe Băsescu să-şi exprime poziţia în legătură cu anticipatele.

Este de aşteptat ca atacurile PSD la Băsescu să continue, dar ele vor fi ponderate de intensificare atacurilor pe linia performanţelor guvernului D.A.

PSD este obligat să exploateze nemulţumirile opiniei publice faţă de nerealizările guvernării, iar acest lucru nu poate fi realizat decât prin atacarea Guvernului, şi a capacităţii Alianţei de a guverna.

Persoane de interes:    Mircea Geoană   

Administratorul