Marti, 17 noiembrie, a avut loc votul pentru investirea Guvernului Ciolos. Discursurile sustinute in Legisativ, la sedinta reunita a Camerelor, ofera prime indicii cu privire nu doar la pozitionarea punctuala fata de Guvern, ci si cu privire la propria strategie politica a partidelor, in lunile urmatoare.

Dintre discursuri se remarca cele ale lui Liviu Dragnea, Alina Gorghiu si Calin Popescu Tariceanu. Restul, au fost interventii scurte, in care s-a anuntat acordarea votului de investitura (UDMR, UNPR, minoritati).

Ceea ce a reiesit insa din toate pozitiile este faptul ca nimeni nu isi asuma de fapt Guvernul si incearca sa minimalizeze importanta acordarii votului de investitura, in privinta plasarii la putere sau in opozitie. Singura exceptie notabila este ALDE, care isi asuma discursul de opozitie, la pachet cu un vot impotriva Guvernului Ciolos (de asemenea, se incearca impunerea ALDE ca mostenitor al mesajului USL din prima parte a existentei acestei formatiuni).

Mesajul comun al PSD si PNL – ”nu suntem la guvernare; Guvernul Ciolos nu ne apartine”!

Alina Gorghiu, copresedinte PNL: PNL nu a propus un guvern politic. Nu a cerut niciun post de ministru in acest cabinet. Nu a solicitat niciun avantaj politic/ Alaturi de grupurile parlamentare ale PNL vom vota noul guvern pentru ca avem incredere ca este o formula buna si o solutie pentru iesirea din aceasta ccriza. Domnule prim-ministru, veti avea in PNL un partener real dar si o voce critica atunci cand vom considera ca trebuie.

Liviu Dragnea, presedinte PSD: trebuie sa dam votul de investitura unui guvern din care nu face parte niciun partid politic. Nu este asumat de nicio majoritate parlamentara.

Mesajul PNL, despre PSD – ”va incerca sabotarea Guvernului”! 

Alina Gorghiu, copresedinte PNL: Sunt unii lideri politici care astazi au anuntat ca vor sustine cabinetul Ciolos pentru ca de maine sa sape cat mai adanc la temelia acestui guvern. Le transmit ca este o cale gresita de urmat.

Principala asteptare a PNL de la Guvernul Ciolos– ”trebuie sa fiti o arma a PNL impotriva PSD”!

Alina Gorghiu, copresedinte PNL: Marele castig al acestei schimbari de guvern este ca PSD nu mai detine fraiele guvernului. Ordonanta 28 de ex, dedicatie exclusiva din bugetul public pentru primarii PSD poate fi de astazi istorie. Tot incepand de astazi se poate concura un cadru transparent nou. Am speranta ca acest guvern va intelege sa faca acest lucru/Nu va cerem sa ii inlocuiti pe ai lor cu ai nostri, va cerem doar sa profitati de sansa de a nu depinde de niciun partid pentru a depolitiza actul administrativ.

Principala asteptare a PSD de la Guvernul Ciolos – pastrarea masurilor Guvernului Ponta (dupa doua saptamani de la demisia premierului Ponta, PSD incearca sa recupereze ”mostenirea” acestuia – este o prima schimbare de atitudine, dupa zile intregi de defensiva a social-democratilor; aceasta schimbare de atitudine este o incercare de a justifica o iesire ulterioara din tabara sustinatorilor lui Ciolos)

Liviu Dragnea, presedinte PSD: CEx PSD a ales sa voteze pentru investitura guvernului. Dar votul nostru nu va fi un cec in alb. Atat timp cat continua masurile ecnomice inceputa de guvernarea noastra. Atat timp cat avem certitudinea ca va pregati in mod corect alegerile din 2016./ Vreau sa fiu foarte clar: daca vom avea cea mai mica indoiala ca aceste conditiii nu sunt respectate, atunci sprijinul nostru va inceta. Nu vom ezista sa folosim toate mijloacele pentru a concedia guvernul.

MESAJUL CHEIE AL ZILEI – ALDE isi anunta ruperea de PSD/ Tariceanu incearca recuperarea discursului USL

Calin Popescu Tariceanu, copresedinte ALDE: Nu pot sa ma abtin sa nu remarc ca asistam la o noua majoritate sui generis alcatuita de PNL cu PSD si cu UNPR, de sustinere a acestei formule nedemocratice. Cred insa ca in aceste momente de confuzie care, se pare, ca domnesc la nivelul unor partide politice din Romania, cred ca este nevoie si de o voce si de o gandire lucida si, asa cum am spus, ramanem ancorati unor principii pentru care am militat indelung si in cadrul politicii pe care am facut-o timp de 25 de ani si ca presedinte al Senatului si in cadrul ALDE, in calitate de copresedinte. Credem ca democratia si statul de drept nu sunt negociabile si ele nu trebuie sa fie obiectul unor aranjamente de culise, favorabile unora sau altora. Respingem acest gen de a face politica si ne asumam tot ceea ce decurge din calitatea de partid de opozitie, incepand de maine.

Sursa foto: reteauadestiri.ro


infopolitic