Ultimele evoluţii:

Liberalii vor sa propuna Coalitiei ca pana la sfarsitul lunii mai Guvenul sa-si asume raspunderea pe pachetul de legi care va reglementa regimul proprietatilor.

Premierul Tariceanu nu e entuziasmat de ideea anticipatelor. Tariceanu a amintit ca se va consulta cu seful statului si cu partenerii de coalitie dupa ce Romania va semna Tratatul de aderare la UE si ca va face publica imediat concluzia discutiilor.

Marko Bela, a declarat, sâmbătă, că în coaliţia de guvernare există divergenţe faţă de proiectul de lege privind statutul minorităţilor, acestea fiind legate de dreptul decizional al minorităţilor în învăţământ sau cultură.

Toate acestea sunt semnale, la mai multe niveluri, ale neînţelegerilor ditnre membrii coaliţiei. Lor li se adaugă şi disidenţa PUR, care acţionează în aceste zile ca un partid de opoziţie, precum şi poziţia autonomiştilor maghiari (Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi Consiliul Naţional Secuiesc) care au cerut Parlamentului European aplicarea clauzei de salvgardare pentru Romania dacă statul român nu aprobă înfiinţarea „Regiunii Administrative Autonome a Secuimii”.

Interesant este faptul că ele s-au acumulat şi au fost exprimate într-un moment dificil pentru actuala echipă de la putere, care se confruntă cu un pericol real (criza răpirii jurnaliştilor) şi cu o ameninţare latentă (schimbările din PSD, care pot genera un trend de reabilitare a acestei formaţiuni).

Faptul că, în problema minorităţilor, nu s-a reuşit negocierea şi adoptarea unui punct de vedere în cadrul coaliţiei asupra proiectului de lege privind minorităţile naţionale şi s-a recurs la arbitraj din partea Comisiei de la Veneţia şi a Inaltului Comisariat pentru Minorităţile Naţionale al OSCE are semnificaţia unui blocaj la nivelul coaliţiei şi lasă deschisă această posibilă sursă de criză în funcţionarea sa.

In circumstanţele actuale, se poate încerca demonizarea UDMR, astfel încât poziţia contrară a partenerilor de coaliţie să fie prezentată drept singura acceptabilă pentru majoritatea română, iar conflictul să devină unul legitim.

O asemenea ipoteză ar putea fi susţinută de semnale negative apărute recent în presă cu fererire la comportamentul UDMR – v. Conferinţa de presă de bilanţ susţinută în limba maghiară sau pretenţiile UDMR de a primi posturi de ambasadori şi consuli.

De asemenea, două subiecte mai vechi – alegerile anticipate şi legile proprietăţii – acţionează în continuare ca factori de erodare a consensului din cadrul coaliţiei. Nu trebuie scos din calcul şi modul în care începe să se raporteze FMI la tema cotei unice de impozitare, în legătură cu care se emit tot mai multe comentarii negative.

Persoane de interes:    Călin Popescu Tăriceanu    Marko Bela   

Administratorul