Presedintele Traian Băsescu a evitat, ieri, sa raspunda oricarei intrebari legate de demisia de vineri a consilierului de stat Elena Udrea. In stilul sau caracteristic, seful statului a salutat ziaristii si a plecat fara sa le spuna daca a semnat sau nu cererea de demisie a colaboratoarei sale.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca demisia consilierului de stat Elena Udrea, sef al Cancelariei Prezidentiale, nu este un subiect care sa il preocupe in mod deosebit.

Mircea Geoana: „Cred ca acest moment ne arata ca presedintele Traian Băsescu ramane tot mai singur si ca acel balon portocaliu de sapun se sparge sub aceeasi realitate trista, si anume grupurile de interese ce au cuprins si Palatul Cotroceni”.

Adrian Năstase a completat ca demisia Elenei Udrea a demonstrat ca „este vorba de un conflict intre un grup de interese de la Victoria si un altul de la Cotroceni, si unul dintre aceste grupuri a castigat”.

 

Aşa cum avertizam în urmă cu mai multe luni, principala explicaţie logică a prezenţei Elenei Udrea la Cotroceni este crearea unui paravan de imagine pe care preşedintele Băsescu să îl poată utiliza, la momentul oportun. Insistenţa cu care Băsescu a promovat-o, degajarea cu care a asociat-o imaginii sale şi o anume ostentaţie care a însoţit acest proces sugerează existenţa unei agende ascunse în privinţa includerii sale în echipa de la Cotroceni.

Deznodământul acestui caz este clar pentru toată lumea, deşi preşedintele însuşi a evitat să îl pună în cuvinte: consiliera cea mai apropiată a lui Traian Băsescu a fost îndepărtată de acesta din echipa sa în momentul în care în jurul său au apărut suspiciuni. Cu alte cuvinte, principiile şi fermitatea anticorupţie a preşedintelui nu se dezmint nici măcar în cazul unei persoane intens cultivate de către acesta.

Era clar, de la început, că, în pofida discursului anticorupţie pe baza căruia a câştigat alegerile, actuala putere nu va putea evita asocierea cu personaje şi situaţii suspecte. Diferenţa faţă de fosta putere a fost marcată însă acum de însuşi preşedintele statului: corupţii PSD rămâneau la Controceni, în vreme ce corupţii Alianţei sunt îndepărtaţi fără milă.

Băsescu mai punctează şi în cadrul altei dispute, de această dată purtată cu premierul Tăriceanu, care, acuzat de relaţii cu grupuri de interese, nu a schiţat nici un gest pentru a corecta această situaţie. Plecarea Elenei Udrea reprezintă, simbolic, debarasarea lui Traian Băsescu de potenţialele acuzaţii referitoare la propriile cercuri de presiune.

Dincolo de aceste calcule – şi posibile câştiguri – la nivel de imagine, rămân totuşi o serie de semne de întrebare şi riscuri semnificative pe acelaşi plan.

–         Dacă putem considera demisia ca pe o semi-acceptare a vinovăţiei, cum a fost posibil ca în echipa prezidenţială să pătrundă şi să fie promovat un personaj atât de controversat?

–         De ce în jurul preşedintelui nu se poate crea şi stabiliza o echipă de consilieri (dat fiind că dezertările – dintr-un motiv sau altul – sunt deosebit de frecvente, iar cei absenţi nu sunt înlocuiţi)?

Persoane de interes:    Elena Udrea   

Administratorul