Sedinta CNC al Coalitiei, de lunea viitoare, va reprezenta un test de rezistenta a Coalitiei. Liberalii vor avansa un plan in patru etape de schimbare a lui Adrian Nastase din fruntea Camerei deputatilor. Daca nu, s-ar putea lasa cu anticipate in toamna. Reprezentantii Aliantei D.A. pregatesc o initiativa parlamentara pentru adoptarea unei Hotariri a Camerei Deputatilor de modificare in regim de urgenta a patru articole din Regulamentul Camerei.

 Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvint al PNL, ne-a schitat urmatorul „calendar” privind aceasta propunere de Hotarire parlamentara: „Presupun, tinind cont de numeroasele piedici ce pot interveni, urmatoarele etape – luni 13 iunie vor fi discutii in CNC al Coalitiei, luni 20 iunie va intra in sedinta Biroului Permanent al Camerei, marti 21 iunie se va vota in Comisia de Regulament, iar marti 28 iunie, vot in plenul Camerei”. 

Reactivarea acestui proiect de către PNL va tensiona puternic scenea politică in acest ultime 3 săptămâni rămase până la finalul sesiunii parlamentare.

Forţând debarcarea lui Năstase, liberalii urmăresc să demonstreze viabilitatea coaliţiei de guvernare şi, implicit faptul că nu este nevoie de alegeri anticipate. De asemenea, liberalii au şi ei nevoie de o victorie de imagine (şi preiau la rândul lor stilul lui Tăriceanu de a copia Palatul Cotroceni).

Din punct de vedere tactic, PNL face însă un joc foarte riscant pentru că un eşec al iniţiativei va afecta nu doar relaţiile dintre partidele aflate la putere, ci şi crediblitatea coaliţiei de guvernământ în sine. Evident, în caz de eşec, partizanii alegerilor anticipate (care nu sunt liberalii) vor avea un argument suplimentar pentru a-şi susţine opţiunea.

Din punctul de vedere al PSD, lucrurile sunt şi mai complicate. O înfrângere pe acest subiect va provoca inevitabil o creştere a neîncrederii în puterea partidului. O asemenea percepţie va antrena automat efecte colaterale nocive pentru social-democraţi, legate în special intensificarea valului de dezertări în partid.

Practic, pierderea de către PSD a funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor va încuraja acţiunile împotriva partidului.

Pe de altă parte, părăsirea de către Adrian Năstase a acestei funcţii va complica şi mai mult situaţia de la vârful PSD. Lipsit de poziţia parlamentară, Năstase va fi nevoit să-şi concentreze întreaga atenţie şi activitate pe partid, ceea ce înseamnă mai multe ocazii pentru liderii centrali de a intra în coliziune.

Persoane de interes:    Adrian Năstase   

Administratorul