Datele celui mai recent sondaj CSCI au fost culese in ultimele 3 zile, in vederea calibrarii sondajului din ziua votului.
Cifrele confirma scorurile prezentate si saptamana trecuta:
– Ponta, la 40%, Iohannis la distanta de putin peste 10%, la 29%
– Tariceanu nu depaseste 10%, iar pe locurile urmatoare se situeaza Elena Udrea si Monica Macovei
– Ponta isi mentine avansul si in turul 2
– Prezenta prognozata pentru turul 1 – 53-55%
– CSCI va realiza, duminica, un sondaj de opinie, ale caror date vor fi facute publice in cursul serii, dupa terminarea votului

Cele mai importante concluzii:

Cu un scor de 40%, Victor Ponta, din partea PSD+PC+UNPR,  este favorit sa intre in turul doi, alaturi de Klaus Iohannis, sustinut de ACL, care ar obtine 29% dintre voturi.

Intentie vot presedinte - Tur I

Lunile septembrie si octombrie mentin cifrele candidatilor principali la cote similare. Distanta dintre Ponta si Iohannis ramane una de putin peste 10 procente. Ponta – putin peste scorul partidului, din vara. Iohannis – in linia sumei PNL-PDL, din vara. Calin Popescu Tariceanu ramane pe locul al treilea, dar la distanta de primii doi.

Evolutii vot presedinte

Iohannis ar avea de recuperat, pentru turul 2 ceva mai mult decat a avut de recuperat Basescu acum 5 ani, iar Ponta ar obtine un scor mai bun decat a obtinut candidatul PSD in 2009.

Evaluare Ponta vs Iohannis

Intr-o confruntare in turul II al alegerilor intre Victor Ponta si Klaus Iohannis, cel din urma ar pierde alegerile cu 45% din voturi.

Vot presedinte  - tur II

In perioada de campanie, cifrele raman in aceleasi zone ca si in luna septembrie, cu o ușoară tendință de scădere a diferenței dintre cei doi finaliști. Diferentele sunt nesemnificative, raportat la marja de eroare.

Tur II - Evolutii

  • Volumul eşantionului: 1103 persoane
  • Tipul eşantionului: Esantion multistadial cluster, cu selectia probabilistica a persoanelor. Esantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2011 si recensamantul populatiei 2002.
  • Eroare tolerata 3%, la un nivel de probabilitate de 0.95
  • Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI
  • Perioada anchetei: 27-29 octombrie 2014
Persoane de interes:    Klaus Iohannis    Traian Basescu    Victor Ponta   

Administratorul