Conform sondajelor realizate in ultimele luni, la capitolul incredere in politicieni, cu o crestere de la 35% – in luna iulie, la 37% – in luna octombrie, Victor Ponta isi consolideaza prima pozitie clasament.

Pe un trend descrescator se afla Calin Popescu Tariceanu, dar, cu o scadere de 3%, de la 32% la 29%, acesta ocupa in continuare a doua pozitie in topul incredereii. Klaus Iohannis, candidatul din partea PNL + PDL, scade de la 29% incredere in luna iulie, la 27% in luna septembrie, scor pe care il pastreaza pana in prezent.

Incredere evolutie

Victor Ponta, din partea PSD+PC+UNPR, cu un scor de 41%, este favorit sa intre in turul doi, alaturi de Klaus Iohannis, sustinut de ACL, care se bucura de 27% dintre voturi.

Intentie de vot - tur I

Lunile septembrie si octombrie mentin cifrele candidatilor principali la cote similare. Distanta dintre Ponta si Iohannis ramane una de putin peste 10 procente. Ponta – putin peste scorul partidului, din vara. Iohannis – in linia sumei PNL-PDL, din vara. Calin Popescu Tariceanu ramane pe locul al treilea, dar la distanta de primii doi.

Vot presedintie, tur I - evolutii

Iohannis ar avea de recuperat, pentru turul 2 mai mult decat a avut de recuperat Basescu acum 5 ani. Ponta ar obtine un scor mai bun decat a obtinut candidatul PSD in 2009.  PSD si-a imbunatatit scorul politic fata de acum 5 ani, in timp ce PNL+PDL a inregistrat o scadere (de amintit ca, la europene, in 2009, suma PNL-PDL era de 35%).

Ponta - mai sus decat partidul

Intr-o confruntare in turul II al alegerilor intre Victor Ponta si Klaus Iohannis, cel din urma ar pierde alegerile cu 44% din voturi.

Presedintie - tur II

In perioada de campanie, cifrele raman in aceleasi zone ca si in luna septembrie. Diferentele sunt nesemnificative, raportat la marja de eroare

Vot presedintie, tur II - evolutii

  • Volumul eşantionului: 1100 persoane
  • Tipul eşantionului: Esantion multistadial cluster, cu selectia probabilistica a persoanelor
  • Eroare tolerata 3%, la un nivel de probabilitate de 0.95
  • Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI
  • Perioada anchetei: 20-24 octombrie 2014
  • Sondaj realizat la comanda Fundatiei Multimedia
Persoane de interes:    Elena Udrea    Klaus Iohannis    Victor Ponta   

Administratorul