Premierul Tariceanu a declarat ieri ca va merge la Maracineni, nu ca sa se plimbe, ci pentru a evalua, ca inginer, nivelul actual de reconstructie al podului afectat de inundatii. Declaratiile premierului vin dupa afirmatiile de marti ale presedintelui Basescu potrivit carora, dupa vizita sa la Maracineni, „totii ministri vor buluci” la pod. Totodata, Tariceanu a mai spus ca nu trebuie sa mearga zilnic la respectivul pod deoarece este inginer constructor de profesie si poate sa aprecieze daca lucrarile evolueaza cum trebuie. „Eu nu sunt sef de santier, dar in momentul in care am vazut, pentru ca sunt inginer constructor si ma pricep si eu, m-am dus”, a spus premierul, precizand totodata ca a mers la Maracineni cat a considerat ca e necesar.

Prezenta la Realitatea TV in emisiunea 100%, Mona Musca a declansat un nou atac virulent la adresa premierului Calin Popescu Tariceanu insistand asupra imoralitatii acestuia in problema demisiei precum si asupra faptului ca isi va duce mai departe razboiul impotriva primului-ministru.

Eficienţa armelor folosite de Traian Băsescu în lupta politică – autoritaritarismul şi ironia, în egală măsură – este demonstrată din nou de acest duel verbal în care s-a lăsat angajat premierul Tăriceanu. Răspunzând pe un ton grav mesajului sarcastic emis de preşedinte în legătură cu podul de la Mărăcineni, Tăriceanu se plasează din nou într-o postură ingrată, din mai multe puncte de vedere:

–         este defensiv, se vede nevoit să se apere de o nouă acuzaţie – chiar şi indirectă – a lui Băsescu; pe de altă parte, reactivitatea sa la aceste semnale încurajează continuarea hărţuirii, care se auto-întreţine, afectând complet diferit imaginea celor doi protagonişti: imaginea lui Tăriceanu este erodată, în timp ce a preşedintelui este consolidată

–         răspunzând serios la o glumă presupus inofensivă, Tăriceanu îşi dezvăluie slăbiciunea şi se auto-situează pe o poziţie de inferioritate

–         tonul iritat legitimează un alt eventual răspuns al preşedintelui, în care sarcasmul nu va mai părea deplasat

–         în fine, vizibilizează inutil o critică a lui Băsescu.

Prin episoade de acest tip, conflictul Băsescu – Tăriceanu capătă nuanţe puternic personale, depăşind disputa politică şi transgresând limitele general-acceptabile ale unei dezbateri pe teme de guvernare. Ceea ce pierde din vedere premierul este faptul că, acceptând să acceseze această zonă de dialog, intră pe un teritoriu controlat ferm de preşedintele Băsescu, mult mai abil şi mai experimentat când vine vorba de instrumente neconvenţionale utilizate în lupta politică.

În acest fel, Tăriceanu se expune şi se vulnerabilizează, nu numai prin imposibilitatea de a câştiga un asemenea conflict, cât mai ales din cauza condiţionărilor specifice legate de funcţia deţinută în stat. Astfel, dacă din partea unui preşedinte este acceptabil să vină mesaje sau critici neortodoxe, câtă vreme el întreţine imaginea că îşi îndeplineşte corect toate atribuţiile de serviciu, din partea unui premier angajarea în dispute personale este de nepermis, mai ales în condiţiile în care se confruntă oricum cu o percepţie a lipsei de performanţă la guvernare.

Persoane de interes:    Călin Popescu Tăriceanu    Traian Basescu   

Administratorul