Stolojan a rupt tacerea pentru a da liberalilor citeva porunci ca sa nu ajunga in opozitie: sa nu-l mai atace pe Basescu, sa nu se mai critice intre ei, sa mentina Alianta D.A. si sa apere cota unica.Daca liberalii vor continua sa se atace intre ei si sa-l critice pe Traian Basescu, vor sfirsi pentru multa vreme in opozitie, a avertizat Theodor Stolojan, fostul presedinte PNL, actual consilier prezidential. „Acei liberali care considera ca promoveaza PNL facind accese de critica publica la adresa acestui partid sau a partenerilor, inclusiv a presedintelui Romaniei, sint pe un drum gresit“, a afirmat Stolojan la Conferinta Judeteana a PNL Neamt. Stolojan considera ca, in acest moment, PNL nu are un program politic care sa corespunda statutului de partid aflat la putereStolojan le-a mai reprosat liberalilor ca nu au iesit public pentru a apara cota unica de impozitare atunci cind aceasta masura a fost criticata de reprezentantii PSD.

  • O dezbatere necesară (Valeriu Stoica- editorial în „Ziua”)

(…)Ceea ce a fost o conjunctura norocoasa pentru Tariceanu se dovedeste, pe zi ce trece, o conjunctura tot mai nenorocoasa pentru P.N.L. Mai devreme sau mai tarziu, liberalii vor trebui sa aleaga: se scufunda impreuna cu Tariceanu sau incearca sa isi salveze partidul si propriul viitor politic? (…)

suntem naivi daca ne iluzionam ca, in momentul in care credibilitatea si procentele P.D. vor incepe sa fie afectate de contraperformantele premierului si de oportunismul echipei sale, acest partid va accepta sa se scufunde alaturi de liberali, cu bolovanul Tariceanu agatat de gat. (…)

Tranzitia si reconfigurarea politica a P.N.L. dupa experimentul Tariceanu trebuie sa evite greseala de a crea un nou monopol al puterii in partid de catre o singura grupare. 6. Tranzitia la perioada post-Tariceanu trebuie sa aduca o schimbare a discursului si a abordarii diletante, emotionale si uneori juvenile a relatiei P.N.L. cu presedintele Basescu.

 

Frământările din PNL devin din ce în ce mai vizibile, iar conflictele se acutizează, în aşa fel încât schimburile de „amabilităţi” între lideri centrali se poartă public şi fără menajamente.

Mesajele lui Theodor Stolojan, care a ales strategia de a câştiga sprijinul anumitor filiale din teritoriu, sunt construite în jurul ideii că prioritatea este integritatea politică a PNL; actualul consilier prezidenţial insistă asupra a două elemente identitare esenţiale pentru imaginea publică a PNL – programul politic (inclusiv cota unică de impozitare) şi orientarea anti-PSD.

Valeriu Stoica se referă tot la nevoia păstrării integrităţii partidului, dar în sensul propriu al termenului, adică evitarea sciziunii.

Din ambele abordări rezultă o concluzie comună – acea că premierul Tăriceanu reprezintă un factor de eroziune al integrităţii PNL (în mai multe accepţiuni ale acestui termen).

Intervenţia lui Stolojan readuce în discuţie suspiciunile legate de colaboraţionismul taberei Tăriceanu cu PSD, în timp ce mesajele lui Stoica trimit la nevoia de eliminare a dominaţiei unei grupări interne asupra celorlalte; coroborând cele două critici, rezultă o imagine a unei grupări pervertite, condiţionată de legăturile cu PSD, care a preluat puterea în PNL şi o exercită dictatorial, acţionând ca un factor de disoluţie a unităţii, dar şi a imaginii PNL.

Malignizarea aripii Tăriceanu pare a fi scopul comun al celor două voci importante care s-au exprimat în aceste zile, Stoica vorbind chiar despre nevoia de regrupare a PNL în epoca „post-Tăriceanu”.

Din această perspectivă, inclusiv relaţiile ostile cu PD şi atitudinea agresivă a preşedintelui Băsescu devin justificabile, prin prisma acţiunii distructive – în interesul propriului grup de interese şi nu în interesul partidului – susţinute de primul ministru.


Administratorul