Presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, liberalul Radu Stroe, ne-a declarat ca el este consecvent si nu sustine subordonarea serviciilor de catre presedinte. Norica Nicolai, senator PNL, militeaza si ea pentru o comunitate de informatii controlata strict de Parlament, sustinand astfel initiativa PSD. Udemeristul Gyorgy Frunda a declarat ieri ca monopolul informatiilor „nu trebuie sa stea in mana unui singur om, pentru ca ar putea fi folosite ca o arma de influentare, cel putin”. 

Traian Basescu s-a intalnit cu sefii serviciilor secrete si cu membrii Comisiilor SRI si SIE pentru a discuta proiectul de infiintare a Comunitatii de Informatii. Cum reprezentantii PNL i-au infatisat alaturi de cei ai PSD un proiect comun prin care serviciile secrete ar urma sa fie coordonate de premier si subordonate Parlamentului, Basescu s-a infuriat si i-a acuzat pe liberali de „tradare”. „Ati venit aici sa discutam despre Comunitatea de Informatii, dar nu meritati!”, a strigat, suparat, Basescu. „Sunteti niste tradatori si niste ticalosi”, le-a mai spus presedintele liberalilor, referindu-se la stransa colaborare dintre PNL si PSD. 

Controlul asupra Comunităţii de Informaţii riscă să se transforme într-o sursă de risc politic major, având toate şansele să ostilizeze definitiv relaţiile dintre Traian Băsescu şi PNL.

Coaliţia de circumstanţă PNL – PSD va fi folosită de preşedinte şi susţinătorii săi pentru a decredibiliza poziţia liberalilor. În aceste condiţii, centrul de greutate al dezbaterii se va deplasa dinspre fondul problemei controlului serviciilor de informaţii înspre o zonă mult mai politizată legată de încercarea PSD de a-şi menţine influenţa asupra serviciilor

Argumentul privind tentaţia anumitor centre de putere de a întreţine un nivel ridicat de politizare a serviciilor secrete va fi exploatata cu şi mai multă convingere de Traian Băsescu în condiţiile implicării PSD în dispută.

Din punct de vedere al imaginii publice, tactica lui Traian Băsescu are toate şansele să fie câştigătoare. Preşedintele ar putea ataca în forţă alianţa tacită dintre PNL şi PSD realizată atât cu prilejul aprobării consiliilor de administraţie ale SRTV şi RRA, cât şi acum, în problema controlului asupra serviciilor de informaţii.

Din punct de vedere politic însă, preşedintele este vulnerabil. Faptul că şi UDMR se pronunţă împotriva concentrării controlului serviciilor secrete în mâinile unui singur om îl lasă practic pe Traian Băsescu intr-o postură izolată.

Cert este că un nou episod conflictual în cadrul structurii de putere între Băsescu şi PD pe de o parte şi restul coaliţiei pe de altă parte va pune sub semnul întrebării stabilitatea guvernării, perspectivele continuării actualului parteneriat şi menţinerea actualei majorităţi parlamentare.

Spunem acest lucru pentru că, pe acest subiect Băsescu nu va accepta o înfrângere. În viziunea sa, unul din pilonii de bază ai unui mandat prezidenţial de succes constă în controlul total asupra serviciilor de informaţii. Prin urmare, este de aşteptat să se bată până la capăt pentru acest lucru, chiar şi cu riscul compromiterii actualelor parteneriate politice. Intre programul propriu si binele unei coalitii cu „partide imorale”, opţiunea preşedintelui este uşor de intuit.

Stilul politic al lui Băsescu sugerează că pentru a evita o umilinţă politică şi un destin tip Constantinescu, el ar fi dispus să declanşeze o criză politică în vederea obţinerii unei majorităţi mai favorabile politicilor sale.

Persoane de interes:    Traian Basescu   

Administratorul