Urarile de Sarbatori prin intermediul retelelor sociale au devenit o activitate obligatorie a persoanelor publice din Romania, categorie in care politicienii ocupa un loc extrem de important.IP_featured_analiza_zilei

PRECIZARI METODOLOGICE:

In cazul de fata, am ales, pentru analiza pe care o prezentam, sa comparam impactul urarilor de final de an pe care politicienii le-au facut pe Facebook.

Din punct de vedere al conturilor de politicieni pe care le-am ales pentru analiza, facem precizarea ca nu vorbim despre o abordare exhaustiva. Astfel, politicienii alesi de noi fie ocupa cele mai importante funcții in stat (presedinte, premier, presedinti de Camera), fie sunt presedinti de partide, fie fosti premieri, fie sunt acei politicieni care si-au conturat un profil solid in online, in ultimii ani (spre exemplu, cazurile Victor Ponta, Elena Udrea, Adrian Nastase, Codrin Stefanescu, dar nu numai).

Analiza vizeaza impactul demonstrat al acestor postari, la aproximativ 24 de ore dupa ce au fost publicate.

Indicatorii prin care masuram impactul sunt numarul de like-uri si numarul de share-uri ale fiecarei postari.

REZULTATE SI CONCLUZII:

conturi_politicieni
 • Exista doar patru politicieni care depasesc cifra de 10.000 de like-uri: Victor Ponta, Elena Udrea, Klaus Iohannis si Traian Basescu.
 • Exista doar doi politicieni care depasesc bariera de 1000 de shares: Victor Ponta si Klaus Iohannis.
 • Victor Ponta câstiga cursa pentru numarul de like-uri, avand peste dublul celui plasat pe locul 2, respectiv Elena Udrea.
 • Exista un singur politician, in Top 5, care deține in prezent o funcție publica de prim-plan: presedintele Klaus Iohannis.
 • Evenimentele politice din ultimele luni nu par sa fi influentat major topul popularitatii politicienilor pe Facebook.

Din punct de vedere al tipului de postari pe care politicienii luati in calcul pentru analiza le-au facut cu ocazia finalului de an, remarcam:

 • 8 dintre politicieni au ales sa insoteasca postarile si de imagini cu mesaje de sarbatori – urarile efectiv sunt scurte.
 • 6 dintre politicieni au postat o poza in care apare titularul mesajului.
 • un singur politician – Victor Ponta – a ales sa posteze o imagine in care se afla alaturi de familie – se confirma din nou impactul pozitiv pe care il au astfel de imagini.
 • Mesajele lui Klaus Iohannis, Calin Popescu Tariceanu si Dacian Ciolos au un caracter formal pronuntat, prin comparatie cu restul mesajelor.

In ceea ce priveste conturile de Facebook institutionale, au fost analizate urmatoarele pagini politice: PSD, PNL, ALDE, UDMR, UNPR, PMP, PRU, precum si pagina oficiala a Guvernului Romaniei.

conturi_institutii
 • Dintre partide, se remarca faptul ca PSD si UDMR sunt singurele care nu au postat deloc un mesaj de Anul Nou.
 • Pagina de Facebook a Guvernului Romaniei a avut o postare cu mesaj, insa impactul acesteia este sub media postarilor publicate de partide.
 • Impactul postarilor institutionale este semnificativ mai mic decat cel al postarilor personale, facute de oamenii politici.
Persoane de interes:    Elena Udrea    Klaus Iohannis    Traian Basescu    Victor Ponta   

infopolitic