Presedintele Basescu califica a fi „o mare greseala si o mare eroare politica” ruptura si mersul separat al PD si PNL in alegerile anticipate. Seful statului subliniaza ca din punct de vedere politic, solutia este „Alianta impreuna” in eventualitatea alegerilor anticipate. „Nu mi se pare ca o separare a celor doua partide ar fi, in momentul de fata, o solutie, iar din punct de vedere politic nici macar nu trebuie facuta constructia pe anticipate duse separat, pentru ca aceste doua partide au un protocol de valabilitate pana in 2008, prin care sunt legate unul de altul”, a spus Basescu.

 

Mesajul confirmă activarea lui Traian Băsescu pe modul politic de vară: lansează semnale politice pentru a stabili jaloane în funcţie de care să se orienteze clasa politică (în cazul de faţă PNL şi PD)

Afirmarea explicită a sprijinului pentru Alianţa dintre cele două partide nu este însă totală. Băsescu vorbeşte de importanţa ca cele două partide să meargă împreună în caz de alegeri anticipate şi de menţinerea Alianţei până în 2008, când expiră protocolul.

Acest lucru înseamnă implicit că după 2008 lucrurile se pot schimba. Mai mult, faptul că Băsescu a vorbit despre Alianţă şi nu despre fuziunea dintre PNL şi PD întăreşte ipoteza că scopul mesajului său nu este de a „împăca” PNL şi PD este de a încetini sarabanda episoadelor conflictuale provocate de exuberanţa PD care riscă să accelereze, într-un mod necontrolat, procesul de decredibilizare a coaliţiei şi a puterii în ansamblu.

Semnalul preşedintelui mai poate ascunde ceva: o posibilă negociere între el şi Tăriceanu prin care pentru mesajul de calmare a disputelor, Băsescu să fi primit la schimb sprijinul primului-ministru pentru proiectele sale.

Pe de altă parte, nu putem să nu remarcăm că preşedintele îşi depăşeşte într-o anumită măsură atribuţiile constituţionale transmiţând mesaje despre modul în care ar trebui să se orienteze politica de partid a formaţiunilor aflate la putere.

Persoane de interes:    Traian Basescu   

Administratorul