Presedintele Traian Basescu i-ar fi promis premierului Calin Popescu Tariceanu, miercuri seara, in cadrul unei discutii la Palatul Cotroceni, ca va mai astepta cu promovarea proiectului de lege privind Comunitatea de Informatii si ca se va gandi la forma in care il va promova, au afirmat surse liberale. Cele doua parti ar fi convenit sa gaseasca o formula de compromis.

 

La prima vedere, acest semnal sugerează un pas înapoi făcut de preşedinte. Însă, cunoscându-i stilul, este greu de crezut că replierea lui Traian Băsescu înseamnă şi rămânerea în defensivă.

Cel mai probabil, gestul său este unul tactic, menit să calmeze situaţia şi să evite o eventuală ostilizare a tuturor partenerilor politici din cadrul puterii.

În condiţiile în care PNL, UDMR şi PC şi-au exprimat public obiecţii serioase faţă de trecerea Comunităţii de Informaţii în subordinea preşedintelui, Băsescu este obligat să renunţe la mişcările în forţă şi să apeleze mijloace pe care le stăpâneşte mai puţin, respectiv negocierile politice.

Chiar dacă acum se bucură de un nivel ridicat de credibilitate, Băsescu nu-şi permite izolarea pentru că ar risca să-şi limiteze de unul singur puterea şi influenţa. Apelul la negocieri reprezintă însă doar un compromis politic conjunctural având în vedere că preşedintele nu va renunţa la imaginea liderului aflat deasupra problemelor guvernării/coaliţiei/Alianţei.

În următoarele săptămâni este foarte posibil să asistăm la o nouă ofensivă politică marca Traian Băsescu.  Paradigma conflictuală care îi caracterizează acţiunile politice s-ar putea manifesta puternic în perioada de vară.

De altfel, este cunoscut faptul că vara, când majoritatea liderilor politici se află în vacanţă, Băsescu este foarte activ politic, tocmai pentru a domina scena.

Neavând prea mulţi concurenţi, lui Băsescu îi este mai uşor să impună de unul singur agenda politică. Aşa a procedat în anii trecuţi şi, probabil că aşa va proceda şi acum, mai ales că s-au acumulat multe subiecte sensibile pe care Cotrocenii trebuie să le orienteze în sensul politic dorit.


Administratorul