„Presedintele a avertizat asupra pericolului ca oameni din guvern sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice. Seful statului a cerut guvernului sa actioneze doar sub influenta programului de guvernare si nu a unor lucruri care pot schimba decizia politica”, a spus Adriana Saftoiu.
Mesajul ar putea fi adresat in primul rand premierului, care si-a retras demisia, preferand sa colaboreze in continuare cu Dan Voiculescu si incalcand decizia politica a Aliantei de a incerca declansarea alegerilor anticipate, iar recent se arata hotarat sa sprijine Tractorul Brasov, in ciuda opozitiei ministrului finantelor.

Gestul lui Traian Băsescu se încadrează perfect în schema descrisă mai sus, el ducând un pas mai departe raţionamentul prezentat. Fără a fi neapărat subtil, mesajul prezidenţial aruncă asupra guvernului suspiciunea de corupţie.

Fiind reluat imediat de Emil Boc, el va fi interpretat mai ales ca referindu-se la miniştrii liberali, presa subliniind deja că unul dintre cei vizaţi ar putea fi însuşi Tăriceanu, dată fiind insistenţa sa de a menţine colaborarea la guvernare cu partidului lui Dan Voiculescu.

Practic, acest mesaj înseamnă ducerea mai departe şi concretizarea acuzaţiei de imoralitate adresată iniţial PC şi extinsă acum şi asupra “susţinătorului” conservatorilor, premierul Tăriceanu.

Mai mult, prin această afirmaţie, Băsescu îşi inaugurează o linie de comunicare previzibilă (date fiind antecedentele sale), el asumându-şi poziţia de prim critic al guvernării.

După o primă etapă a acestor critici, acum câteva luni, când se referea la ritmul şi funcţionarea guvernării în general, acum el aduce în discuţie un subiect deosebit de sensibil, corupţia. Trebuie remarcat faptul că, de la debutul acestui mandat, printre numeroasele critici ale mass-media faţă de actuala putere nu s-au numărat, în prim plan, acuze de corupţie. Mesajul lui Băsescu este cu atât mai vizibil şi de impact, el fiind cel care “pune punctul pe i” şi are curajul să abordeze un subiect atât de grav.

Deşi, în contextul actual, mesajul este folosit mai degrabă ca instrument de şantaj şi de negativare a lui Tăriceanu, totuşi el va rămâne în repertoriul permanent al lui Traian Băsescu, deoarece îi va crea acestuia posibilitatea de a se proteja de capitalul negativ de imagine acumulat de guvernare.

Pentru Tăriceanu şi PNL, posibilităţile de acţiune în aceste circumstanţe sunt deosebit de reduse.

  1. liberalii pot reacţiona agresiv şi conflictual la presiunile PD. În acest context, ei nu vor face decât să agraveze percepţia de conflictualitate care le este asociată  – deoarece conflictualităţii interne i se va adăuga şi cea manifestată extern. În acelaşi timp, ei vor deveni principalii vinovaţi pentru declanşarea crizei în Alianţă.
  2. liberalii pot reacţiona pacifist şi neutru, pentru a delegitima tonul agresiv al democraţilor, caz în care se va accentua percepţia propriei slăbiciuni şi, mai ales, slăbiciunii premierului ca statut în interiorul Alianţei.

Singura variantă potenţial-câştigătoare este aceea a menţinerii unei atitudini neconflictuale faţă de democraţi, concomitent cu susţinerea cu tenacitate a propriei agende. Într-o asemenea eventualitate, ei vor fi nevoiţi să se confrunte cu comportamentul de opoziţie permanentă al PD sau, în cazul extrem, cu retragerea acestora de la guvernare.

Persoane de interes:    Călin Popescu Tăriceanu    Traian Basescu   

Administratorul