Cum arata astazi configuratia Parlamentului Romaniei

 

1_configuratia Parlamentului Romaniei

ACTUALA COALITIE detine un numar de 297 de parlamentari. Acceptand ideea ca aceasta ramane unita, atunci vorbim despre un procent de aproximativ 55% din numarul parlamentarilor.

2_ACTUALA COALITIE

In scenariul reconfigurarii unei alte majoritati, in urma consultarilor de la Cotroceni, se pleaca de la numar de 176 de parlamentari liberali, adica, undeva pana in 33% din totalul numarului de parlamentari. In scenariul reconfigurarii:

MAREA COALITIE

Cea mai puternica majoritate va fi (desi nu se discuta public despre asta) formata din PNL si PSD. Cele doua partide ar aduna aproape 69% din Parlament, un procent similar cu forta USL in perioada de maxim (excluzand insa din calcul ALDE si UNPR ai caror parlamentari erau atunci in majoritatea USL).

3_MAREA COALITIE

GUVERN CONTROLAT DE PNL, FARA PSD SI UNPR

Nu se poate forma o majoritate puternica excluzand UNPR si PSD laolalta. O grupare fara PSD si UNPR, reunind PNL, ALDE, UDMR, independenti si minoritati inseamna un numar de peste 280 de parlamentari, adica in jur de 52% din Parlament. Aceasta ar fi formula de coalitie cea mai slaba, in afara de varianta guvernului minoritar.

4_GUVERN CONTROLAT DE PNL, FARA PSD SI UNPR

COALITIA „TOTI IMPOTRIVA PSD”

O majoritate formata din restul partidelor, in afara de PSD ar fi una similara cu ce avem in prezent. O majoritate formata din PNL, UNPR, ALDE, UDMR si minoritati ar depasi cu putin procentul de 57% din numarul total de parlamentari.

graficIn concluzie, realitate cifrelor din Parlament arata ca va exista o dificultate mare in formarea unei noi majoritati, daca se respecta discursul politic de excludere a unuia sau altuia din calcul. Aceasta ingreuneaza varianta unui guvern eminamente politic. In fapt, variantele unui guvern de tehnocrati sau a unuia de larga majoritate politica sunt singurele viabile in mod real, daca partidele isi respecta discursul din aceste zile. Pentru PNL, este dificila asumarea unui colaborari institutionale cu UNPR, dar si asumarea unei guvernari cu o majoritate foarte fragila.


infopolitic