Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc au transmis, miercuri seara, de la Cluj-Napoca, tuturor filialelor PNL si PD din tara un semnal important: securea razboiului trebuie ingropata definitiv. Vorbind despre „respect reciproc”, „unitate” si „constructie”, presedintii PNL si PD au convenit sa propuna forurilor de conducere ale celor doua partide ca, la alegerile pentru desemnarea europarlamentarilor, liberalii si democratii sa participe pe liste comune.

Acest proiect politic nu trebuie să se mărginească la momentul 2008, ci să aibă un orizont mai îndepărtat, dar trebuie să-l pavăm cu fundaţia necesară, care să consolideze încrederea în noi şi în faptul că Alianţa nu este conjuncturală, un vehicul electoral”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă. Emil Boc a afimat că propune ca pe liste să existe paritatea de 1 la 1.
Tariceanu a afirmat ca Guvernul va pregati, in perioada urmatoare, proiectul de lege privind alegerea parlamentarilor europeni, in care se va stipula ca baza o va constitui reprezentarea nationala, nu regionala.
Pana in prezent, singurul proiect de lege pe aceasta tema a fost lansat de Vasile Puscas, fostul negociator-sef al Romaniei in relatia cu UE. Puscas a propus o imbinare a votului proportional cu cel uninominal, similar sistemelor din Austria sau Olanda, si impartirea mandatelor pe circumscriptii electorale, stabilite pe structura celor 8 regiuni de dezvoltare.

 

Liderii Alianţei par a fi decişi să facă eforturi majore pentru refacerea aparenţelor, respectiv a imaginii unităţii şi funcţionalităţii Alianţei. Discuţia despre participarae la alegerile europene vizează, în mod clar, un obiectiv suficient de îndepărtat cât să nu suscite conflicte imediate, dar în acelaşi timp să proiecteze o existenţă durabilă a actualei Alianţei. Este interesant faptul că, după ce mai multe luni diverşi purtători de mesaj din cadrul ambelor partide componente au consacrat mesajul referitor la destrămarea de facto a parteneriatului lor, acum liderii centrali se străduiesc să recompună imaginea coerenţei, prezente şi viitoare.

Nu trebuie uitat faptul că această regrupare în jurul simbolului Alianţei poate fi interpretată ca o cedare/concesie făcută de PD. Cel mai avantajat de această decizie este PNL, partid care ar fi resimţit puternic efectul unei eventuale îndepărtări a PD de conceptul Alianţei. Nu trebuie uitat că PNL este partidul care a preluat în mare parte erodarea primului an de guvernare (scăzând sensibil în sondajele de opinie).

Din PNL, cel mai avantajat este în mod clar Călin Popescu Tăriceanu, un politician a cărui carieră depinde aproape total de menţinerea actualului guvern în actuala configuraţie. Un eventual succes în această direcţie i-ar asigura suficient timp pentru a-şi consolida poziţia în cadrul PNL, în perspectiva coagulării unor mişcări de opoziţie din zona unor nemulţumiţi de tipul Mona Muscă sau Valeriu Stoica.

Deja, după compromisurile care au dus la stoparea certurilor în Alianţă, dar şi în coaliţie, se poate spune că acesta este un nou moment în care învinge consensualismul lui Tăriceanu.

Persoane de interes:    Călin Popescu Tăriceanu    Emil Boc   

Administratorul