Liderii democratii au inceput lupta pentru putere. Intalniri, discutii, intrevederi, intelegeri, excursii la Cotroceni si o situatie foarte fluida. Surse din partid sustin ca miercuri seara ministrul Vasile Blaga a decis sa candideze pentru presedintia partidului, la Conventia Nationala din 25 iunie, si a facut si o intelegere cu colegul sau Adriean Videanu. Aceleasi surse au afirmat ca s-a luat in calcul varianta ca cei doi sa se sustina reciproc si doar unul dintre ei, respectiv Vasile Blaga, sa candideze, urmand ca Adriean Videanu sa renunte la a se mai inscrie in cursa.

Lupta pentru putere din PD se anunţă foarte complicată (şi mult mai imprevizibilă decât până acum). Alianţa dintre Sorin Frunzăverde şi Emil Boc a permis practic coalizarea unui grup transilvănean al PD, după modelul PSD, care reuneşte filiale din Ardeal şi Banat.

Replica faţă de aceste mişcări, respectiv alierea lui Videanu cu Blaga sugerează o regrupare a Sudului care urmăreşte blocarea accesului lui Boc la conducerea PD.

În acest moment, echilibrul de forţe dintre cele două grupări pare relativ egal, o influenţă decisivă urmând să aibă directiva care va veni de la Controceni.

În acest moment însă nu este foarte clar înspre ce direcţie se va îndrepta sprijinul preşedintelui. La prima vedere, favorit pare Emil Boc care a fost tot timpul un protejat al lui Băsescu în faţa vechilor baroni ai PD. Totuşi, şi Vasile Blaga este socotit ca fiind foarte apropiat de preşedinte.

E adevărat însă că lipirea sa de grupul Videanu – Berceanu, care s-a poziţionat întotdeauna pe o linie de independenţă mai accentuată faţă de Băsescu, e bizară şi ar putea indica o posibilă răcire a relaţiilor.

Din toată această încrengătură de interese politice nu poate fi exlcusă nici ipoteza ca regrupările din ultima vreme să aibă rolul de a arăta că în PD există o dezbateri şi dispute puternice care ar putea justifica, fie şi parţial, în faţa PES şi a Internaţionale Socialiste o eventuală trecere în tabăra populară.

Persoane de interes:    Adriean Videanu    Emil Boc    Traian Basescu    Vasile Blaga   

Administratorul