Presa de astăzi vorbește despre posiblitatea ca alegerile anticipate să fie declașante imediat după semnarea tratatului de aderare, fiind invocată în acest sens hotărârea președintelui Traian Băsescu de a avea un guvern cu o susținere puternică în Parlament pentru a lua deciziile necesare integrării. Este avansată și procedura tehnică pentru declanșarea anticipatelor, respectiv demisia consecutivă a guvernului.

De asemenea, tot astăzi a apărut în Evenimentul Zilei opinia liderului PUR, Dan Voiculescu privind sprijinirea oricărui guvern care vrea să facă treabă în România, fapt care sugereaza disponibilitatea de a sprijini de fapt orice cabinet. Dan Voiculescu a infirmat de asemenea zvonurile privind iminenta desființare a PUR din cauza unor prezumtive probleme de sănătate ale sale.

–         Declanșarea alegerilor anticipate prin simpla demisie consecutivă a guvernului este imposibilă din punct de vedere constituțional.

–         Constituțiea prevede, la articolul 89 (1) că Președintele României poate să dizolve Parlamentului dacă acesra nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de investitură. În aceste condiții, guvernul poate să-și dea demisia la infinit; dacă Parlamentul acordă votul de investitură fiecărui nou cabinet, președintele nu are cum să-l dizolve și să declanșeze alegeri anticipate.

–         Prin urmare, declanșarea alegerilor anticipate depinde exclusiv de constituirea unei majorități care să nu acorde votul de investitură, de două ori, pentru un cabinet.

–         Până acum însă:

  • UDMR a declarat public că nu sprijină alegerile anticipate, deci va vota un cabinet;
  • declarația de ieri a liderului PUR, Dan Voiculescu, consemnată de Evenimentul Zilei, sugerează sprijin pentru orice formulă guvernamentală, deci exclude anticipatele;
  • PSD va sprijini orice guvern pentru a evita anticipatele acum când riscă să piardă foarte mult;
  • PPRM, aflat în transformări după retragerea lui Vadim, nu-și permite alegeri peste câteva luni pentru că riscă înjumătățirea scorului electoral.

–         Prin urmare, PNL și PD, presupunând că liberalii vor merge în bloc pe formula lui Băsescu, nu pot asigura majoritatea necesară unui dublu vot negativ acordat guvernului.

–         Deci, anticipatele nu pot fi declanșate de președinte fără un larg sprijin parlamentar, decât cu excepția cazului în care se încalcă Constituția. Acest lucru poate duce însă la o gravă criză politică.

Observație:

Astăzi are loc Consiliul coaliţiei de guvernare, în care ar urma să fie analizată solicitarea UDMR, partener de coaliţie, ca guvernul să nu renunţe la contractul Bechtel de construcţie a autostrăzii Braşov-Borş.

–         Întâlnirea de astăzi este definitorie inclusiv pentru percepția actorilor implicați în declanșarea de alegeri anticipate. Guvernul este forțat cu un fel de ultimatul de UDMR să acorde sprijin proiectului Bechtel.

–         Susținerea proiectului înt ermenii solicitați de UDMR ar constitui o înfrângere politică pentru Traian Băsescu. După acest consiliu, va trebui urmărită poziția președinției față de noua situație (mai ales dacă ținem cont de obiectivul din campanie al lui Traian Băsescu de a bloca această autostradă).

–         O altă problemă legată tot de o inițiativă a președintelui este legată de noul amplasament pentru Catedrala Mântuirii Neamului (unde încep să apară dificultățile previzibile ale vecinătății cu un obiectiv de tipul MApN).

Persoane de interes:    Dan Voiculescu    Traian Basescu   

Administratorul