Echipa Infopolitic a sintetizat datele publice privind alegerile parlamentare si a realizat cele mai detaliate harti politice dupa votul din 11 decembrie.

Am compilat doua tipuri de harti: cele cu scorul politic al fiecarui partid care a trecut pragul electoral (votul pentru Senat), respectiv o privire sintetica a distributiei stanga/dreapta. Datele care au stat la baza realizarii hartilor au fost preluate si prelucrate de pe pagina BEC (consultate la data de 17 decembrie 2016): http://parlamentare2016.bec.ro/rezultate/, respectiv http://prezenta.bec.ro/pv.html.

 

 

h1_2

 

Cateva concluzii

 

  1. Victoria PSD este clara, dar harta Romaniei nu este colorata unanim in rosu. Se pastreaza fiefurile traditionale pentru stanga si dreapta – stanga domina categoric in Moldova si Muntenia, iar dreapta isi pastreaza prezenta si chiar dominatia in Ardeal si Bucuresti. Pastrarea fiefurilor traditionale reprezinta un punct de plecare mai adaptat la realitate in ceea ce priveste analiza situatiei politice actuale.

 

  1. PSD a recuperat puternic, fata de alegerile locale in cateva judete, acolo unde mai slaba performanta a dreptei a permis obtinerea unui scor mai clar decat la locale. Este vorba de Valcea, Caras, Braila, Tulcea si Constanta (in Muntenia), de Botosani si Neamt (in Moldova) sau de Hunedoara, Alba si Bihor (in Ardeal). In aceste zone, in care dreapta putea obtine scoruri mai clare, PSD a mobilizat foarte bine – contribuind astfel la o diferenta si mai clara la nivel national.

 

  1. Partidele de dreapta si-au mentinut dominatia (cumulat) in zone precum centrul Ardealului (Cluj, Sibiu, Alba), Ilfov, Bucuresti sau Diaspora. De asemenea, au obtinut scoruri pozitive in multe localitati din Prahova, Calarasi, Suceava – dintre cele dominate de stanga.

 

  1. PSD este clar mai bine reprezentat in teritoriu decat celelalte partide – asa cum constatam si la alegerile locale. Comparativ cu alegerile locale, insa, constatam ca scorul PSD se mentine in exact aceiasi parametri – performanta crescand marginal in cateva judete (enumerate mai sus).

 

  1. Partidele de dreapta au scoruri importante destul de disparat. USR, de exemplu – are scoruri bune in zonele in care Dreapta, traditional, obtinea victorii (scazand astfel scorul PNL). USR este bine reprezentat in jurul resedintelor de judet si, mai ales, in jurul marilor orase din tara, ceea ce ofera o perspectiva de crestere si in viitor. Constructia partidului doar in jurul marilor orase se vede clar in harta rezultatelor USR. In Ardeal, USR a beneficiat si de pe urma votului pentru independenti de la alegerile locale – care indicau un potential mai mare pentru votul alternativ.

 

  1. In zona de dreapta, constatam ca PNL are o prezenta relativ echilibrata la nivel national, cu scoruri ceva mai bune in zona Ardealului, insa fara plusuri semnificative. Aici vedem una din principalele probleme ale acestui partid – care a reusit sa existe in zone dominate de PSD, cu scoruri relativ decente, insa nu a reusit sa domine aproape deloc in zonele clasice de dominatie. Varful de voturi s-a dus la USR, iar lipsa de mobilizare a PNL a facut ca acesta sa obtina scoruri moderate in propriile fiefuri. Astfel interpretam reculul important fata de alegerile locale.

 

  1. PMP si ALDE si-au imbunatatit scorurile fata de alegerile locale, fiind mai prezente in zone pentru care, la locale, aproape ca nu obtineau voturi. PMP a profitat de asocierea cu fiefurile complementare ale UNPR, iar ALDE a beneficiat de existenta unor liste complete.

 

  1. UDMR isi pastreaza zonele clare de influenta – direct legate de zonele in care exista etnici maghiari. Harta reflecta clar aceasta dinamica.
  2. Pentru viitor, zonele de lupta raman aceleasi – judetele in care diferenta dintre votul pentru stanga si cel pentru dreapta nu este foarte mare. Sunt aceleasi judete din ultimii ani – zone in care performanta viitoare va defini castigatorul sau perdantul la nivel national – Vestul tarii, Bucurestiul, Prahova, Constanta, Iasi, Maramures – sunt zone care pot fi preluate de o forta politica sau alta si care, prin acest lucru, pot dicta diferenta dintre castigator si perdanti la nivel national.

 

 

Scorurile partidelor:

 

 

h7h6h5h4h3h2

infopolitic