Fundatia Multimedia continua linia studiilor in care analizeaza actele guvernarii. In acest studiu, verificam evolutia unor date prezentate public, prima data, de fundatia noastra, cu privire la modul in care a emis decrete presedintele Traian Basescu.

Dupa cei 10 ani de mandat, constatam cat de mult a transformat Basescu functia prezidentiala, devenind un actor foarte implicat in ceea ce priveste numirile din justitie. Traian Basescu a emis peste 5000 de decrete de schimbari de procurori si judecatori, cu o medie de cca 44 de decrete pe luna! Cu aceste schimbari, Traian Basescu devine direct asociat cu evolutia acestui sistem de justitie din ultimii 10 ani.

In privinta actelor emise de celelalte institutii, analiza arata ca Guvernul Ponta are cel mai scazut ritm de emitere OUG din ultimii 16 ani, dar si un ritm ridicat de emitere HG.

evolutie OUG-uri

Concluziile studiului releva ca Traian Basescu a fost in AMBELE MANDATE un presedinte FOARTE activ, depasind cu mult numarul de decrete emise de primii doi sefi de stat la un loc.

Domeniul in care acesta a emis cele mai multe decrete, cu mult peste toti ceilalti sefi de stat alesi sau interimari este cel al Justitiei, este numirea sau revocarea procurorilor/judecatorilor.

total decrete presedinte

De asemenea, cele doua mandate ale lui Traian Basescu se disting fata de cele anterioare in privinta mediei lunare a decretelor emise:
  • Primul mandat – aproape de doua ori mai multe decat in ultimul mandat al lui Ion Iliescu si de cca. 3,5 ori mai multe decat in mandatul lui Emil Constantinescu.
  • Al doilea mandat – totalul decretelor intrece semnificativ cifrele celorlalti presedinti.

total decrete comparatii

Mediile lunare ale decretelor confirma asemanarea dintre ultimul mandat al lui Ion Iliescu si ultimul mandat al lui Traian Basescu in ceea ce priveste totalul decretelor. In acelasi timp, se observa mai clar numarul mare de legi promulgate de catre Ion Iliescu in perioada 2001-2004, comparativ cu celelalte mandate studiate: o medie de 55 pe luna.

pondere

Cum arata activitatea (medie) lunara a fiecarui presedinte:

–         Constantinescu semna 44 de decrete lunar, din care 19 de promulgare a unor legi, 8 de decoratii si 5 de avansari in grad sau treceri in rezerva

–         Iliescu semna 89 de decrete lunar, dintre care 55 privind promulgarea unor legi (trebuie sa tinem cont de faptul ca in perioada 2000-2004 a fost cea mai intensa activitate legislativa legata in principal de ralierea la Aquis-ul comunitar inaintea aderarii la UE), 16 decrete privind acordarea unor decoratii si 7 decrete privind armata

–         In primul mandat al lui Basescu, acesta a dublat aproape norma de decrete semnate intr-o luna de presedinte. Din 123 de decrete lunare, 50 priveau schimbarea unor procurori/judecatori, 34 promulgarea unor legi si 17 erau legate de armata.

–         In cel de-al doilea mandat al lui Basescu, acesta a venit spre media de decrete din ultimul mandat al lui Iliescu, semnand 88 de decrete lunar. Structura se mentine insa foarte diferita de cea din perioada lui Iliescu: 39 legate de justitie, 22 de legi si 10 de armata.

Acte Guvern, Parlament, Presedintie

Asa cum este evidentiat in graficul de mai jos, exista doar doua perioade de guvernare din intervalul analizat (decembrie 1996 – decembrie 2014) in care media lunara a actelor emise de Presedintie intrece media actelor de la Guvern – Guvernul Boc I, respectiv Ungureanu – ambele sub presedintia lui Basescu.

medii

Comparatie (pe medii) in ceea ce priveste activitatea legislativa a guvernului comparativ cu Legislativul
In fruntea topului este Guvernul Isarescu (23 de OUG / luna), urmat de Guvernul Tariceanu (15 OUG / luna), Guvernul Nastase (14 OUG / luna), Guvernul Radu Vasile (12), Guvernul Boc II (10) si Guvernele Boc I si Ponta (cu 9 OUG / luna). Clasamentul este incheiat de Guvernele Ciorbea si Ungureanu, cu 6, respectiv 3 OUG / luna (cifrele aferente guvernarii Ungureanu sunt oarecum lipsite de relevanta aici, avand in vedere perioada scurta pe care s-au realizat mediile).
OUG
Persoane de interes:    Traian Basescu   

Administratorul