Monitorizarea media reprezintă unul dintre cele mai utile instrumente în analiza problematicii de gen, putând oferi o imagine asupra gradului de succes al politicilor de promovare a egalităţii de gen, a relevanţei în spaţiul social a stereotipurilor de gen, precum şi a dificultăților reale cu care femeile se confruntă în societate.

În egală măsură, în condiţiile în care media reprezintă unul dintre „antreprenorii” sociali cu un rol important în definirea normelor, analiza/ monitorizarea spațiului media rămâne extrem de importantă pentru problematica de gen.

Poti accesa toate informatiile utile din cadrul proiectului „Femei active pe piata muncii”, cu un click AICI

De altfel, sondajul de opinie realizat în cadrul proiectului „FA – Femei active pe piaţa muncii” relevă faptul că media este considerată o sursă importantă de menținere a comportamentelor și atitudinilor stereotipe față de inferioritatea femeii în societate. După cum se poate vedea în graficul de mai jos, 16% dintre respondente afirmă că stereotipul despre inferioritatea femeii provine cel mai frecvent din partea mass-media. Chiar și celelalte surse importante ale acestui stereotip, familia și societatea în general, sunt marcate indirect de acest efect mediatic. Practic, oamenii ajung să repete, în ecou, stereotipurile pe care le culeg din viața de zi cu zi, inclusiv din partea presei. Dacă acești emițători ar modifica mesajul transmis, este posibil ca, în timp, și ecoul ajuns la populație să se modifice corespunzător.

grafic

Vă invităm să analizaţi detaliile din cadrul Ghidului pentru întelegerea discriminării de gen în media, AICI


infopolitic